Select Page

Hrvati iz BiH mogu izvaditi hrvatsku osobnu preko interneta

Hrvati iz BiH mogu izvaditi hrvatsku osobnu preko interneta

Novi Zakon o osobnoj iskaznici u Republici Hrvatskoj stupio je na snagu, a on je izuzetno značajan i za Bosnu i Hercegovinu jer predviđa da svi hrvatski državljani mogu imati osobnu iskaznicu bez obzira na prebivalište.

Pojednostavljeno, svi Hrvati iz BiH koji imaju domovnicu mogu predati zahtjev i dobit će novu hrvatsku osobnu iskaznicu. Ne treba posebno naglašavati koje sve prednosti to donosi, naročito ako znamo da od ulaska u Europsku uniju hrvatski građani mogu putovati diljem Europe samo uz posjedovanje osobne iskaznice, dakle, bez putovnice.Svi imaju pravo

Kako navode hrvatski mediji, od sad se mogu predati i zahtjevi za izdavanje elektroničke osobne iskaznice, s kojom dolazi i elektronički potpis, kao i pristup e-servisima državne upute. Kako navodi Ministarstvo unutarnjih poslova RH, nova osobna iskaznica je elektronička javna isprava na koju pravo imaju svi hrvatski državljani bez obzira na godine života i bez obzira imaju li ili nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

– Također, hrvatski državljani koji prebivaju u inozemstvu, zahtjev za izdavanje elektroničke osobne iskaznice mogu podnijeti u bilo kojoj policijskoj upravi ili postaji u Hrvatskoj, dok hrvatskim državljanima s prebivalištem u RH osobnu izdaje policijska uprava ili postaja nadležna prema mjestu prebivališta ili boravišta.

Naglašavamo da ne postoji obaveza mijenjanja trenutno važećih osobnih iskaznica sve do isteka njihovog roka važenja te da osobe koje imaju osobnu iskaznicu s trajnim rokom važenja nemaju uopće potrebu mijenjanja, ali ukoliko žele svoju osobnu iskaznicu zamijeniti novom, elektroničkom, mogu to učiniti, navode iz MUP-a RH.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading