Select Page

Hrvati neće dopustiti da jedan narod bira drugome političke predstavnike u vlasti

Hrvati neće dopustiti da jedan narod bira drugome političke predstavnike u vlasti

Međuresorna radna skupina, koju čine predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara i Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), danas započinje razgovore o izmjenama Izbornog zakona BiH kojim bi se trebale provesti presude Ustavnog suda BiH i Suda u Strasbourgu glede diskriminacije pojedinih naroda ili pak manjina. Riječ je o presudno važnoj političkoj “utakmici” koja bi mogla pomoći BiH oko njezina unutarnjeg stabiliziranja, piše Večernji list BiH.

Ista prava

Prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto izrazila je očekivanje kako se kriza nastala oko jednostranih odluka u Predsjedništvu neće preliti na rad drugih tijela. 
“Očekujem od svih da budemo odgovorni jer su izmjene Izbornog zakona nužne, prije svega, u kontekstu 2018. godine, kako ne bismo govorili o upitnosti izbora. Trebamo učiniti sve, ako već nemamo potrebnu dvotrećinsku većinu, za izmjene Ustava BiH, da učinimo korake koji su nužni za provedbu odluka Ustavnoga suda i za grad Mostar. Ne vidimo ni jednog razloga zbog kojeg se oko toga ne bismo mogli dogovoriti”, rekla je Krišto za Večernjak. 
Rad prijašnje međuresorne radne skupine, koja je okončala rad u prošloj godini neposredno prije lokalnih izbora, rezultirao je nekim tehničkim popravcima Izbornog zakona, a sada je, po Krištinu razmišljanju, potreban veći iskorak kako se ne bi ugrozilo održavanje izbora 2018. godine. 
“Posljednja odluka koja se odnosi na izbor izaslanika za Dom naroda jasno govori o potrebi našega dogovora. Kako ne bismo doveli u pitanje održavanje izbora 2018., nadam se i vjerujem da će svi dati svoj maksimalan doprinos kako bismo dobili prijedloge koji su usuglašeni, prije svega, na političkoj razini, kroz međuresornu radnu skupinu te na kraju i kroz Parlamentarnu skupštinu”, dodala je Krišto te na upit je li moguće da se izbori 2018. ne održe, izjavila kako je sve moguće, no da ipak vjeruje u mogućnost dogovora. Prema njezinim riječima, hrvatski predstavnici će u pregovorima inzistirati na poštivanju načela koja će Hrvatima zajamčiti jednaka prava kao Srbima i Bošnjacima.

Tajni pregovori

“Ne mijenja se Izborni zakon samo zbog pozicije hrvatskog naroda iako postoje odluke koje o tome govore. Hrvatski predstavnici neće dopustiti nikakve izmjene koje bi ponovno bile na štetu hrvatskog naroda te omogućavale da jedan narod bira drugome političke predstavnike, a zatim provodi majorizaciju. Time se ograničava demokratska volja jednoga naroda. BiH se treba na načelu konstitutivnosti u cijelosti uspostaviti jer je to nešto što joj je iznimno potrebno kako bi bila politički stabilna, sigurna i sutra članica europske obitelji”, objasnila je prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH. 
Ustavni sud BiH prošle je godine donio presudu po kojoj se mora otkloniti diskriminacija oko izbora izaslanika za Dom naroda u tzv. Ljubićevoj apelaciji. HDZ BiH je pokušao sa SDA postići dogovor o izmjeni ovoga dijela zakona, no ova bošnjačka stranka je odbila prijedloge, zbog čega prijeti da se ukinu odredbe Izbornog zakona, a BiH ne bude u stanju organizirati izbore u FBiH 2018. godine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading