Select Page

Hrvati odgovorili izborom Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Hrvati odgovorili izborom Dragana Čovića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović proglasio je izbornu pobjedu u sjedištu ove stranke.

Točno u ponoć Stjepan Mikić, predsjednik SIP-a priopćio je prve preliminarne rezultate za članove predsjedništva BiH i kompletiran odziv birača s redovnih biračkih mjesta nakon zatvaranja.

Od 3,227.543 birača na središnjem biračkom popisu glasovalo ih je 1,747.244 ili 54,14 posto.

U usporedbi s podacima iz 2010. godine izlazak je manji na ovim izborima kad je u pitanju prosjek.

Hrvati nakon osam godina imaju legitimnog člana

Prema podacima iz SIP-a, na 76,52 posto obrađenih biračkih mjesta SDA-ovac Bakir Izetbegović osvojio je 194.455 glasova, a najbliži pratitelj mu je Fahrudin Radončić iz SBB-a sa 156.460 glasova. Kod Hrvata, Dragan Čović ima 88.994 glasova, a Martin Raguž 67.948 glasova.

Kada je u pitanju srpski član Predsjedništva, Željka Cvijanović ima 154,656 glasova, Mladen Ivanić 153.446 i Goran Zmijanjac 9.853 glasova. Obrađeno je ukupno 1.167 biračkih mjesta, od 2.243 mjesta ili 52,3 posto.

U prvom obraćanju večeras, Čović je kazao da je izlaznost na nivou njihovih očekivanja.

DSC_0200

U županijama gdje su Hrvati većina – prednost od 60 do 90 posto

“Što se tiče HDZ-a i HNS-a, čovjek ne može da ne bude zadovoljan. Na svim općinama i županijama gdje žive Hrvati, naš rezultat se kreće između 60 i 90 posto”, kazao je Čović.

“Zamislite da imamo izbornu jedinicu kako to ima Republika Srpska ili bošnjački narod kako bi to uvjerljiva pobjeda bila. Siguran sam da smo napravili jedan ogroman posao”, kazao je Čović.

Činjenica da su Hrvati u BIH konačno nakon 8 godina konačno dobili legitimnog člana predsjedništva BIH nije međutim posljedica prestanka institucionalne obespravljenosti Hrvata u FBIH niti prestanka opresije nad njima. Čovićev izbor posljedica je okrupnjavanja hrvatske političke scene kao direktne posljedice uskrate prava na pluralizam, i predstavničku demokraciju nakon što je na prošlim izborima SDP u koaliciji sa SDA i hrvatskim satelitima pogazio demokraciju i Ustav FBIH.

Ponovni pokušaj izbornog inženjeringa – ovaj put neuspio 

Uz to stjecaj okolnosti koji je kod Bošnjaka iznjedrio čak 4 jaka kandidata doveo je do toga da NGO sektor nije uspio rezervirati višak glasova kojima bi mogao iskontrolirati i izbor hrvatskog člana predsjedništva. Međutim zabrinjava činjenica da je i za to falilo tako malo. Naime, Ragužu koji je tek zadnjih dana kampanje pokazao pravo lice, i namjeru da postane novi Komšić falilo je samo 20.000 glasova s područja na kojima je osvojio preko 40.000 glasova kako bi u FBIH bila pogažena hrvatska volja.

martin raguz

Katastrofalni rezultati HDZ-a 1990 – ostavka Raguža!?

Stoga je ova pobjeda dvojaka. Jako je važna je jer će u budućim godinama u kojima slijede reforme Ustava BIH, Hrvati u predsjedništvu imati legitimnog predstavnika koji vrlo brzo može očekivati salve medijskih napada iz Sarajeva te niz podmetanja NGO sektora koji u ime građanske ideje provodi nacionalističku politiku većinskog naroda, no istovremeno je zabrinjavajuća jer pokazuje da i sa 90% -nom podrškom jednom kandidatu Hrvati do ranih jutarnjih sati nemaju potvrdu da neće biti preglasani.

Raguževa transformacija, i transformacija cijelog niza političara iz HDZ1990 iz hrvatske u straknu koja odobrava preglasavanje hrvatskog naroda dovela je do katastrofalnog rezultata ove stranke . Raguž bi trebao nakon ovog rezultata dati ostavku, i na politološkim studijima održati predavanje na temu “Kako u tri poteza i u četiri mjeseca uništiti stranku”.

OGLASI

Loading