Select Page

Hrvati u BiH za protekle blagdane potrošili 130 milujuna KM

Hrvati u BiH za protekle blagdane potrošili 130 milujuna KM

Mjesec blagdana i darivanja je iza nas. Sada treba preživjeti siječanj koji je za mnoge najstresniji mjesec u godini. Kako je prosinac standardno mjesec veće potrošnje, taj se nerazmjer itekako osjeti početkom nove godine. Zato mnogi kažu da je siječanj za većinu građana i najdulji mjesec u godini, piše Večernji list BiH.

Nije se štedjelo

Trošilo se kao i ranijih godina, ni više, ali ni manje, barem tako kažu sindikati. Iako je bh. pučanstvo osiromašeno, za Božić se nije štedjelo. Neki su trošili nemilosrdno, njih tek nekoliko postotaka, dok je većina skromnije proslavila blagdane. Neovisni hrvatski sindikati objavili su da je tradicionalna blagdanska potrošačka košarica, koja obuhvaća troškove prehrane tročlane obitelji za Badnjak, Božić, blagdan sv. Stjepana, Silvestrovo i Novu godinu, sada već prošle godine iznosila 1956 kuna, oko 500 KM, a skromnija košarica uklopila se u 802 kune, dvjestotinjak maraka. Takvih podataka u BiH nema, ali se procjenjuje da se za božićne i novogodišnje blagdane u BiH također nije štedjelo, te da se približno toliko trošilo i na ovim prostorima. Nedavno istraživanje pokazalo je kako prosječnoj obitelji u BiH za hranu tjedno treba više od trećine mjesečne plaće. Stoga, računa li se da oko 260 tisuća bh. obitelji slavi Božić, dolazi se do okvirnog podatka kako su samo vjernici katoličke vjeroispovijesti za blagdane potrošili oko 130 milijuna KM. Računajući da su novogodišnje blagdane slavile i ostale obitelji, ova brojka mogla bi biti i trostruko veća. Pravoslavne obitelji očekuje povećana i siječanjska potrošnja.

Još se kupuje

Dok su se u prosincu nemilosrdno ‘peglale’ kartice, sada rate od blagdanske kupnje stižu na naplatu. Istodobno, sniženja su sve primamljivija, a novca je sve manje. Računi su stigli. Malo se previše potrošilo za blagdane, silne darove, ali tek sad se krenulo zbrajati račune. Struja, voda, telefon, naknade za režije, za to se ipak mora naći novca. Nema više shoppinga. Kupnja u siječnju daleko je isplativija, velika sniženja tek su krenula. Neki su ih strpljivo čekali, ali džepovi su prazni, a kartice blokirane, piše Večernji list BiH.

Tek rijetki uspijevaju kontrolirati svoje financije. – Kupaca ima još uvijek u ovom razdoblju bez obzira što su se istrošili u blagdanskom ozračju, još uvijek su sniženja aktualna, tvrde trgovci s kojima smo razgovarali. Kupnja na sniženju se isplati, ali treba biti oprezan i imati na umu da kreditna kartica nije izvor prihoda i da će sve za što je koristimo kad-tad doći na naplatu. Ne postoji čarobni štapić, prihodi ne padaju s neba. Nikakva čarolija se neće dogoditi, neće biti izvanrednih prihoda, barem ne za većinu bh. stanovništva.

vecernji.ba

OGLASI

Loading