Select Page

HRVATSKA: 49 NOVOOBOLJELIH, ČETIRI PREMINULA!

HRVATSKA: 49 NOVOOBOLJELIH, ČETIRI PREMINULA!

Novooboljelih je 49, a jedna je osoba noćas preminula, što je ukupno četiri do sada, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji. Preminula je bolesnica u Puli u dobi od 92 godine. Novi oboljeli dolaze iz mikrolokacije, rekao je ministar.

– Ukoliko se komparira s jučerašnjih povećanjem kada ih je bilo 56, brojka je manja. Dolaze iz mikrolokacije, gdje su uvedene posebne mjere. Testirano je 1938 bolesnika, rekao je ministar Vili Beroš.

Otpuštenih i oporavljenih bolesnika je 45. Epidemiološka slika je i dalje, rekao je, optimistična.Novooboljelih je 49, a jedna je osoba noćas preminula, što je ukupno četiri do sada, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji. Preminula je bolesnica u Puli u dobi od 92 godine. Novi oboljeli dolaze iz mikrolokacije, rekao je ministar.

– Ukoliko se komparira s jučerašnjih povećanjem kada ih je bilo 56, brojka je manja. Dolaze iz mikrolokacije, gdje su uvedene posebne mjere. Testirano je 1938 bolesnika, rekao je ministar Vili Beroš.

Otpuštenih i oporavljenih bolesnika je 45. Epidemiološka slika je i dalje, rekao je, optimistična.

Ministar Beroš o poruci psihologa 

Dobro je da smo zatvorili otok Murter, poručio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Capak je izvijestio i o onečišćenju zraka. Naime, jučer su u nekoliko hrvatskih gradova zabilježene neuobičajeno visoke koncentracije PM10 čestica. Riječ je o česticama pustinjskog pijeska iz pustinje Karakum, istočno od Kaspijskog jezera.

– To su vrlo sitne čestice koje oštećuju i izazivaju akutne i kronične respiratorne probleme, a dokazano je da uzrokuju i kardiovaskularne probleme. Mogu dugo lebdjeti u zraku pa je tako onečišćenje došlo i kod nas. Jučerašnja situacija je bila kritična, danas je puno bolja, ali ne preporučujem aktivnosti na otvorenom prostoru, rekao je Capak.

Ministar Davor Božinović, načelnik Stožera za civilnu zaštitu rekao je da je donesena odluka o specijaliziranim objektima na tržnicama te da će se pratiti poštuju li se propisane mjere.

– Trenutno ne planiramo nikakve nove mjere, dosadašnje daju rezultate, a uspjeh ne ovisi o tome kako se propisuju, nego kako se provode. To ovisi o građanima, rekao je Božinović, dodavši: “Svi moramo shvatiti da je ovo borba svakog od nas za sve nas”.

Klinika za infektivne bolesti Fran Mihaljević proglašena je ustanovom koja vodi računa o COVID-19 bolesnicima, sada je na respiratoru 19 osoba, izvijestili su na konferenciji.

– Pripremili smo u Dubravi prostor za smještaj bolesnika, a u Areni za srednje teške bolesnike. Pripremili smo sustav za ovu ugrozu, rekao je Beroš.

Puno je vrijednih i samozatajnih ljudi, oko 50 liječnika koji danonoćno rade, istaknula je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Pohvalila je i medicinske sestre koje bdiju nad bolesnicima.

– Bolesnici su blaži, do srednje teški. Imamo pacijenata i kod kuće, a jasan naputak je da ćemo pratiti i blaže bolesnike da bismo nešto naučili o toj bolesti. Oni koji mogu ostati doma, neka ostanu, tamo im je i udobnije. Za one koji ne mogu osigurati izolaciju doma, oni su u bolnicama, kazala je.

Ministar Beroš je rekao kako prema kapacitetima ima prostora i za blaže bolesnike, ali se blaži bolesnici tretiraju kod kuće koliko god je moguće.

Prosječno trajanje inkubacije je pet do šest dana i moguće je da su ovi slučajevi povezani s događajima nakon potresa.

Na pitanje ima li potvrde o koronavirusu u splitskom zatvoru Bilice, Božinović je rekao da se u zatvorima striktno provode epidemiološke mjere. 

– Bilo je nešto samoizolacija, bilo je sumnje u jedan slučaj koji se pokazao negativan. U sustavu nema informacija o tome da je zabilježen pozitivan nalaz na koronavirus, rekao je.

Ako budemo uspješni i dosljedni u provedbi svih mjera, lakše ćemo se nositi sa situacijom, naveo je Božinović.

Ključno je da svi drže fizičku distancu i da ostanu doma, ponovio je Božinović.

– Ovo je bitka koja se dobiva na najjednostavniji mogući način, ostani doma, drži distancu od drugih ljudi i ne dopustimo virusu da se širi. Jedino što se treba širiti su ove poruke, naglasio je Božinović.

● Mjesec dana od izbijanja epidemije u Hrvatskoj, proteklog dana zabilježen je najveći broj zaraženih osoba, čak 91 slučaj. Tako je broj ukupno oboljelih jučer bio 586 osoba. Na respiratoru ih je bilo 17, od čega osmero u Zagrebu. 

781 osoba prekršila je mjeru samoizolacije. Manipuliralo se i propusnicama, o čemu je policija dobila dojave. Stoga su iz Stožera upozorili da je to ozbiljno kazneno djelo.

Hrt.hr

OGLASI

Loading