Select Page

Hrvatska primljena u Schengen, Bugarska i Rumunjska ostale izvan njega

Hrvatska primljena u Schengen, Bugarska i Rumunjska ostale izvan njega

Hrvatska je primljena u najveće područje bez granica na svijetu – šengenski prostor. Odluku su jednoglasno potvrdili svi ministri iz 23 države, što je uvjet pristupanja Schengenu.

Od 1. siječnja kolone vozila na granicama sa susjednim zemljama u Europskoj uniji postat će prošlost, a imat ćemo i niz drugih koristi.

Šengenski prostor širi se prvi put nakon više od deset godina, od Nove godine Hrvatska postaje članicom toga prostora, objavilo je u četvrtak češko predsjedništvo Vijećem EU-a.

Šengensko područje se proširuje prvi put nakon više od desetljeća, zahvaljujući češkom predsjedništvu. Ministri su potvrdili članstvo Hrvatske od 1. siječnja 2023. godine, objavilo je češko predsjedništvo na svom službenom Twitter nalogu.

Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU-a koje su ujedno i članice šengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru. Hrvatska se tako pridružuje najvećem prostoru na svijetu bez unutarnjih graničnih kontrola.

OGLASI

Loading