Select Page

Hrvatska slavi Dan državnosti!

Hrvatska slavi Dan državnosti!

Dan je državnosti. Hrvatska ovaj praznik obilježava prisjećajući se Ustavne odluke o samostalnosti koju je Sabor donio 25. lipnja 1991., nakon referenduma na kojem se većina građana izjasnila protiv ostanka Hrvatske u Jugoslaviji. Ubrzo je počeo Domovinski rat u kojem su najveću žrtvu za slobodu i samostalnost Hrvatske podnijeli branitelji.

U znak sjećanja na poginule branitelje državni vrh položio je vijence i zapalio svijeće na Mirogoju. Uz predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i predsjednika Sabora Josipa Leku, jutros je to učinio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Malo poslije vijence je položio i premijer Zoran Milanović.

dan_drzavnosti3_2506.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Polaganje vijenaca

Predsjednica Grabar-Kitarović je nakon polaganja vijenaca čestitala Dan državnosti svim hrvatskim građankama i građanima te ih pozvala na zajedništvo u obilježavanju toga važnog dana. Pozivam sve danas da ga zajedno proslavimo, da svi razvijemo trobojnice i budemo ponosni na našu državu, naš narod i sve naše građane, a sve koji su u Zagrebu pozivam da nam se večeras pridruže na prigodnom slavlju na Bundeku, rekla je predsjednica.

Hrvatski državni vrh prisustvovao je svetoj misi za domovinu, sve poginule hrvatske branitelje i žrtve iz Domovinskog rata, koju je u crkvi svetog Marka na Gornjem gradu služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

PXL_250615_10999366.jpg.688x388_q85_crop_upscale

Hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović bit će i domaćica svečanog prijma u prigodi Dana državnosti koji će se održati večeras u Uredu predsjednice na Pantovčaku.

Na zagrebačkom jezeru Bundek Dan državnosti bit će obilježen velikim koncertom na kojem će Zagrebačka filharmonija, pod ravnanjem maestra Alena Bjelinskog i uz nastupe Gabi Novak, Radojke Šverko, Olivera Dragojevića, Prljavog kazališta, Parnog valjka, Jacquesa Houdeka, Najboljih hrvatskih tamburaša i brojnih drugih zvijezda izvesti pjesme koje su obilježile više od dva desetljeća hrvatske samostalnosti i suverenosti.

Predsjednica RH u povodu Dana državnosti uputila poslanicu

Predsjednica je jučer uputila svoju prvu poslanicu u kojoj se prisjetila stvaranja hrvatske države, pozvala mlade da je ne napuštaju te istaknula kako se treba posvetiti definiranju ciljeva budućnosti, a ne iscrpljivati se nepotrebnim podjelama u društvu utemeljenim na sukobu povijesno osuđenih totalitarnih ideologija i njihovih simbola. Govoreći o demografskom stanju, pozvala je Vladu i Sabor na dodatni napor pri donošenju dugoročnih poticajnih populacijskih mjera.

dan_drzavnosti12506.jpg.688x388_q85_crop_upscale

I premijer Zoran Milanović čestitao je hrvatskim građankama i građanima Dan državnosti te među ostalim istaknuo kako je Dan državnosti najbolja prigoda da se još jedanput sjetimo kako smo tada željeli i stvarali slobodnu, demokratsku i modernu državu, koja će biti ravnopravna članica Europske unije i NATO-a. Sada je pred nama novi cilj – učiniti Hrvatsku uređenom, razvijenom i bogatom zemljom, još boljim društvom za sve njezine građane, poručio je u čestitki Milanović.

hrt.hr

OGLASI

Loading