Select Page

Miličević: Stanje u proračunu nije dobro, ministarstvo financija priprema brojne reforme

Miličević: Stanje u proračunu nije dobro, ministarstvo financija priprema brojne reforme

Jelka Milićević, federalna ministrica financija, izjavila je u intervjuu za Dnevni avaz kako stanje u federalnom proračunu nije dobro, jer Vlada kasni s izmirenjem planiranih obaveza za 2015. godinu.

Ona, pak, navodi kako se očekuju uplate od Svjetske banke, trend rasta prihoda od poreza te da će Vlada završiti započete razgovore s komercijalnim bankama, a sve da bi se ublažio problem likvidnosti. Dio obaveza, ističe ministrica, prenijet će u 2016. godinu, iako naglašava da taj iznos neće biti ni blizu visine obveza koje su preuzete iz 2014.

– Vlada FBiH konkretno želi pomoći kroz povezivanje Zavoda PIO/MIO s domaćim financijskim institucijama. Problemi Zavoda akumuliraju se godinama zbog neredovnih priljeva u Zavod na ime poreza i doprinosa na plaće. Preuzete obveze prema Zavodu imaju povlašteni status i Vlada ih redovito i prioritetno izvršava. Ovaj saziv Vlade poduzeo je niz aktivnosti vezano uz stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja, što će za posljedicu imati nova zapošljavanja i samim tim nove priljeve u Zavod. Također se sagledavaju i mogućnosti naplate potraživanja po neizmirenim porezima i doprinosima na plaću, izjavila je Milićević.

Veli kako su obavljeni razgovori s Udruženjem banaka kako bi se sagledala mogućnost popravljanja likvidnosti Zavoda i poštivanja roka isplate mirovina. Razmatraju se različiti odnosi kao što su otvoreni revolving, takozvani overdraft krediti i slično. O rezultatima ponude razmatrat će se sa Zavodom i bankama, a Vlada će posredovati u tim razgovorima.

Na pitanje kako Vlada namjerava nadomjestiti 200 milijuna KM planiranih od MMF-a, kazala je kako će se to pitanje rješavati kroz komercijalni odnos s bankama i načelno su banke već iskazale interes da budu nadomjestak za tranšu MMF-a.

– U ovoj fazi raspravlja se o uvjetima kao što su rokovi i kamate. No, osnovni uvjet jeste usvajanje rebalansa proračuna FBiH za 2015. godinu u oba doma Parlamenta, kazala je Milićević.

Govoreći o problemima vezanim za poticaje u poljoprivredi, izjavila je kako je najveći problem što su podaci Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva nepouzdani i uopće ne prikazuju stvarno stanje, tako da se, prema nekim procjenama, spominje i 50 milijuna KM (dubioza).

-S obzirom na to da su sredstva za kapitalne izdatke pod istragom, opredijelili smo se za politiku isplate poticaja za proizvodnju ispred kapitalnih transfera, rekla je ministrica financija u Vladi FBiH.

Dodaje i kako postoje veliki pritisci proizvođača, a ”to je i razumljivo i Vlada je prihvatila politiku isplata koju je predložilo Ministarstvo poljoprivrede, što znači da će se neisplaćeni poticaji iz ranijih godina uplaćivati u obrocima, a poticaji za 2015. isplaćivat će se prema Programu utroška sredstava „Poticaji za poljoprivredu” i odobrenim operativnim proračunom za tu namjenu”.

-Problem likvidnosti pokušavamo ravnomjerno rasporediti na sve proračunske korisnike i javno iznosimo planove i programe izmirenja svojih obveza, dodala je.

Komentirajući ambijent u kojem radi Vlada FBiH, istaknula je kako je Ministarstvo financija u ovoj fazi nositelj mnogih reformskih procesa u suzbijanju sive ekonomije, reformi Porezne uprave, smanjenju stope poreza i doprinosa na plaće, pripremi provedbenih propisa iz oblasti igara na sreću, Zakona o unutarnjem platnom prometu, zakona iz oblasti bankarstva i financijskog tržišta, unapređivanju u oblasti fiskalnih sustava, sstava doprinosa.

-Na prethodnim sjednicama Parlamenta usvojen je i prihvaćen niz važnih zakona iz nadležnosti Ministarstva, kao što su Zakon o preuzimanju dioničkih društava, Nacrt zakona o porezu na dobit, Nacrt zakona o Trezoru u FBiH. Pokrenute su procedure za zaduživanje za razvojne politike poslovnog okruženja u FBiH. Svakako bi nam bilo lakše planirati naše aktivnosti da imamo stabilnu parlamentarnu većinu. Pregovori se vode mimo izvršne vlasti i ja se duboko nadam skorom rješenju parlamentarne krize, izjavila je Milićević.

/HMS/

OGLASI

Loading