Select Page

Hrvatska uputila prosvjednu notu BiH zbog spomen-ploče Milanu Tepiću

Hrvatska uputila prosvjednu notu BiH zbog spomen-ploče Milanu Tepiću
Povodom otkrivanja spomen ploče u Banja Luci majoru JNA Milanu Tepiću, koji je 1991. godine raznio skladište oružja u Bjelovaru, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH uručio je prosvjednu notu u Ministarstvu vanjskih poslova BiH, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

MVEP ukazuje na neprihvatljivost ovakve odluke gradonačelnika i Gradske uprave Grada Banja Luke, kojom se veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara.

A takvom odlukom se gradske vlasti Banja Luke bez ikakve sumnje poistovjećuju s tom zločinačkom velikosrpskom politikom. Uz to, ovaj neprihvatljivi čin gradskih vlasti Banja Luke dodatno nas udaljuju od procesa izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa, piše u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja najoštrije su osudili odavanje počasti ratnom zločincu Milanu Tepiću kojemu su banjalučke vlasti u nedjelju otkrile spomen-ploču i time, ističu, potvrdile da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku.

Iz Ministarstva su u ponedjeljak priopćili da tim činom vlasti u Banja Luci veličaju sumanuti čin u kojemu su poginula jedanaestorica hrvatskih branitelja i deset ročnih vojnika te izravno ugroženo stanovništvo bjelovarskoga kraja.

To nikako nije i ne može biti herojski čin kakvim ga vlasti u Beogradu i Banja Luci pokušavaju prikazati, to je kukavički čin i ratni zločin, priopćili su.

Istaknuli su da veličanjem ratnog zločinca predstavnici banjalučkih vlasti, među njima i banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković, potvrđuju da zastupaju velikosrpsku ideologiju i politiku.

Trideset godina od tog zločina slaviti Milana Tepića kao heroja još je jedan pokušaj iskrivljavanja istine o Domovinskom ratu, otvaranje rana obiteljima ubijenih hrvatskih branitelja, ali i dovođenje u zabludu mladih generacija koji svoju budućnost žele graditi na istini i europskim vrijednostima, navode u priopćenju iz Ministarstva branitelja.

Naglašavaju da je Hrvatska pobijedila u Domovinskom ratu i porazila velikosrpsku politiku, te da je to istina s kojom se spomenuti moraju suočiti.

Krajem rujna 1991. u skladištu Barutana kraj Bjelovara major tzv. JNA Milan Tepić digao je u zrak skladište sa 170 tona eksploziva te u smrt odveo sebe i 11 hrvatskih branitelja te ročnike bivše vojske, kako bi spriječio da ga zauzmu pripadnici Zbora narodne garde (ZNG) koji su bili okružili vojarnu.

(www.jabuka.tv | Foto: A. Čavić/Grad Banja Luka)

OGLASI

Loading