Select Page

Hrvatska vlada zbog štednje predlaže da se Mesiću ukine ured

Hrvatska vlada zbog štednje predlaže da se Mesiću ukine ured

Vlada RH izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koje su na dnevnom redu sjednice u srijedu, predlaže da se bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću zbog “trenutnih gospodarskih uvjeta” ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu, javlja Hina.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak započetih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.

Prema sadašnjim odredbama zakona, Mesić može posebna prava predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi „bivši“ predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina, a Vlada to sada želi promijeniti jer smatra da je “opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina“.

Vlada, stoji u obrazloženju, drži da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, „posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje“, a očekuje se da bi se tim izmjenama u državnome proračunu uštedjelo oko 600 tisuća kuna godišnje.

Mesić je bio predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata, od 2000. do 2010. godine.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading