Select Page

HTV-ova emisija ‘Otvoreno’ prikazala snimku ruganja Matića i Glavaševića braniteljima iz HVO-a

HTV-ova emisija ‘Otvoreno’ prikazala snimku ruganja Matića i Glavaševića braniteljima iz HVO-a

Mostovac Miro Bulj kazao je u HRT-ovoj emisiji Otvoreno kako nije točno da Most predlaže ukidanje Ministarstva branitelja.
“Branitelji su oni koji su uložili sve svoje u temelje moderne hrvatske države i ovo je najosjetljiviji resor. Most smatra da treba racionalizirati troškove, decentralizirati sredstva i ljudske resurse, ali ne ukinuti ministarstvo”, zaključio je Bulj.

Stjepan Adanić iz HDZ-a kazao je kako je stav njegove stranke jasan te da branitelji zaslužuju svoje posebno ministarstvo.

Bivši ministar Predrag Matić također je za ostanak Ministarstva branitelja. Rekao je kako “skrb o ratnim veteranima ne pripada MORH-u”.

“Najveći problem u tom ministarstvu je kadroviranje. Ministra branitelja bira politika, a ne branitelji”, rekao je Matić.

Josip Klemm je kazao kako su branitelji u udruge jasno kazale ne ukidanju. Dodao je kako je važno poraditi na komunikaciji između Ministarstva branitelja i Vlade te ostalih ministarstava te da branitelji više ne budu pod šatorom – već da sjednu za stol.

Dodao je kako šator ostaje dok se “ne riješe određene kratkoročne stvari koje se mogu riješiti odlukom premijera”.

Da ministarstvo treba ostati slaže se i SDP-ovac Franko Vidović, no dodaje da prvo što treba riješiti jest osuvremeniti Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

“Važno je da se poboljša komunikacija između ministra i premijera, između udruga i ministra, a to se može učiniti zakonski. Isto tako, treba odlučiti kako će se financirati veteranski centri, bolnice, Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar i drugo”, rekao je Vidović.

U Otvorenom je prenesena audio snimka iz emisije Velimira Bujanca s kolegija u Ministarstvu branitelja dok je Predrag Matić još bio ministar.

Matić je potvrdio autentičnost snimke. Kazao je kako se radilo o internom razgovoru s najbližim suradnicima. Govorili su o tome da će se invalidi i umirovljeni pripadnici HVO-a, kojima je Hrvatska dosad isplatila 41 milijun neopravdanih sredstava i u nekom trenutku morala zaustaviti te isplate, morati u nekom trenutku vratiti pod nadležnost BiH. Objašnjavao je i da je, kako bi ih zaštitio, rekao da će to biti kad BiH uđe u Europsku uniju, za 20, 30, 50 godina, tj. kad nitko od nas neće biti živ i njihova prava su zaštićena doživotno.

U jednom je trenutku kazao: “Kada budu tamo dečki iz HVO-a dizali spomenik, pored Bruce Leeja u Mostaru će napraviti i moj spomenik”. Matić smatra da se ne treba ispričati za to.

Klemm je rekao da snimka pokazuje kako se službenici odnose prema braniteljima – uz smijeh i posprdno – što oni nisu zaslužili.

Miro Bulj rekao je u emisiji Otvoreno da bi se Matić trebao ispričati braniteljima.

OGLASI

Loading