Select Page

I ovo ljeto Posušje će biti kulturno i sportsko središte Hercegovine!

I ovo ljeto Posušje će biti kulturno i sportsko središte Hercegovine!

Povodom skorašnjeg početka kulturno-sportske manifestacije Posuško lito 2019., danas je u Općini Posušje upriličena konferencija za medije na kojoj je predstavljen ovogodišnji program. A o njemu su govorili članovi Organizacijskog odbora Mirjana Biško, Ivanka Arapović Galić i Zvonimir Širić.

Čak 43 događaja u ovogodišnjem Litu

U uvodnom izlaganju Mirjana Biško govorila je općenito o ovogodišnjem programu stavivši naglasak na broju uvrštenih događaja, kojih je ove godine 43.

“Ovo je ujedno znak kako se naša manifestacija iz godine u godinu razvija. Ako tome dodamo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji posjećuju ovu kulturno-sportsku manifestaciju, uistinu možemo reći kako Posušje u ljetnim mjesecima postaje središte Hercegovine.“, – zaključila je Biško.

Podsjetila je kako i ove godine program započinje Danom branitelja 30. svibnja, a uz niz događaja kojima će biti ispunjeni mjeseci pred nama, poseban naglasak je stavila na glazbeni događaj koji će se održati početkom kolovoza.

Šverko, Maršan i Kondža dio revijalnog dijela FKP-a

„Središnji događaj Posuškog lita je Festival klapske pisme, koji se ove godine održava tri večeri, 2.,3. i 4. kolovoza. U natjecateljskom djelu programa nastupit će 31 klapa, dok će u revijalnom dijelu nastupiti zvučna imena hrvatske glazbe, Radojka Šverko, Đani Maršan i Zorica Kondža“….“ Ovogodišnje Posuško lito završit će Gastro festivalom koji se priprema 31. kolovoza i 1. rujna u Masnoj Luci (PP Blidinje), a predstavlja sinergiju kućne radinosti, domaćih proizvoda i zdravog načina života.“ – navela je Biško.

Festival klapske pisme i ove godine s iznimnim natjecateljima i izvođačima u revijalnom djelu

Jubilej Posuških igara bez granica

Ivanka Arapović Galić, govorila je organizaciji Posuških igara bez granica, i gostovanju ansambla Lado. „ Došli smo do jubilarnih 10. Posuških igara Bez granica. Kad smo započeli 2010., startali smo s jednim danom. Danas se održavaju dva dana. Također prve godine bilo je sedam disciplina, sada ih je trinaest. Od 170 natjecatelja u početku, došli smo do brojke od 634 natjecatelja iz Hercegovine i šire.“ Zahvalila je i svim volonterima, udrugama i organizacijama na nesebičnom trudu pri realizaciji, kako igara, tako i programa Posuškog lita.

Govoreći o gostovanju ansambla Lado, Galić je navela kako će se nastup održati 4. srpnja. „70 godina postojanja dovoljno govori o tome što je Lado. 40 vrhunskih plesača i 14 odličnih glazbenika će nas uveseljavati taj dan. Lado često zovu plesnim muzejom, jer u svojoj riznici imaju 1200 kompleta narodnih nošnji iz Hrvatske, a neke su stare preko 100 godina. Vjerujem da je to zaista jedna atrakcija.“- zaključila je Galić.

Najveseliji događaj bit će i ove godine 10. izdanje Posuških igara bez granica

Najveseliji događaj bit će i ove godine 10. izdanje Posuških igara bez granica

Za kraj o sportskom dijelu Posuškog lita govorio je Zvonimir Širić.

„Uz pregršt događaja treba istaknuti Malonogometni turnir Sv. Ivan Rakitno, Memorijalni turnir u bridge-u Jerko Jerry Kovač, a početkom srpnja imamo jedan od najposjećenijih događaja – to je Malonogometni turnir mjesnih zajednica, sela, zaselaka i gradskih četvrti. Ovdje treba napomenuti da četvrtu godinu zaredom sav prihod ide za rekonstrukciju infrastrukture unutar osnovnih škola.“ Širić je još naveo kako se kroz program organizira i Streetball turnir, Posuški đir, Malonogometni turnir hercegovački Vinjani 2019., Turnir u golfu, Međunarodni nogometni memorijalni turnir Ivica Miloš i Miljenko Nenadić te Liga Hercegovine koja se organizira krajem kolovoza, a predstavlja završnicu svih turnira općinskih razina.

Malonogometni turnir mjesnih zajednica, sela, zaselaka i gradskih četvrti -jedan od najposjećenijih sportskih događaja

Uz ovako raznovrstan program nadamo se kako ćete i vi dragi čitatelji naći razlog da posjetite Posušje i ovogodišnje Posuško lito!

OGLASI

Loading