Select Page

Krizma u župi sv. Jure u Viru

Krizma u župi sv. Jure u Viru

U nedjelju 26. svibnja 2019. za vrijeme svete Mise u 11 sati biskupov izaslanik, generalni vikar don Željko Majić podijelio je sakrament svete Krizme u župi sv. Jure Mučenika u Viru vjeroučenicima 9. r. osnovne škole i 1. r. srednje škole, kojih je bilo ove godine u svemu 18. Slavlje je otpočelo zvonjenjem crkvenih zvona i procesijom, mimohodom, obišašćem od župnoga dvora do zapadnog ulaza crkve, i prošavši kroz novi kameni portal, što ga je uradila Kamenoklesarska radionica Mramor Vir dva dana prije ovoga svečanoga dana, svečano obučeni stupili su sa svojim kumovima i roditeljima, te vjeroučiteljicom prof. Dragicom Mikulić u crkvu i smjestili se u prve klupe, jer su oni danas u središtu Božjega pogleda i naše pozornosti. Zbor mladih pratio je svojim lijepim pjevanjem ovo slavlje od uvodne popijevke do kraja.

Nakon otpjevane pjesme Martino Mikulić pročitao je svoj pozdravni govor biskupovu izaslaniku, u kojem je između ostaloga istaknuo i općepoznatu činjenicu da se nakon primljenoga sakramenta svete Krizme mnogi krizmanici malko odmaknu od svoje jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, misleći da je dobro što ona postoji, ali sada mogu i bez nje do sljedeće prve zgode kad zatreba. Nakon te otužne tvrdnje rekao je: “Mi nećemo tako, nego ćemo nastojati surađivati s Duhom Svetim i njegovim darovima (Mudrost, Razum, Savjet, Jakost, Znanje, Pobožnost i Strah Božji) izdignut ćemo se iznad sivila naše stvarnosti s namjerom da služimo Bogu u svetoj Crkvi, a onda na taj način svome voljenom hrvatskom narodu koji je uvijek bio uz Boga, Crkvu i sv. Petra, te svojim obiteljima i svojim župnim zajednicama.“ Svjesni su da ne mogu uspjehe postići sami, pa se zato danas, na raskrižju života kad traže svoje životne putove, preporučuju u molitve Crkve, naših svećenika, svojih roditelja i svih ostalih članova svoje župne zajednice. Potom je župnik pozdravio biskupova izaslanika, koji je otpočeo misno slavlje, u kojem su jasnim i dostojanstvenim čitanjem Božje riječi sudjelovali i krizmanici, kao i u molitvi vjernika i prinosu.

Don Željko je svoju homiliju temeljio na prvome čitanju iz Djela apostolski (Dj 15, 1-2.22-29), gdje se govori o tome kako se postupno oblikovala prva Crkva, a jedan od poticaja za ustrojeno postojanje i djelovanje u svijetu bila su neka prijeporna pitanja, a u ovom slučaju ono u svezi s “obrezanjem“. Naime, treba li kršćanima inicijacija obrezivanja “po običaju Mojsijevu“ ili im je dostatno samo krštenje kao sakrament milosti ucjepljenja u Kristov život, muku, smrt i slavno uskrsnuće, te u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu. Pavao i Barnaba su otputovali u Jeruzalem k apostolima koji su ih s Judom zvanim Barsaba i Silom ponovno vratili iz Jeruzalema među kršćane u Antiohiju i to sa svojim apostolskim pismom, što je nastalo nakon njihova saborovanja. U tome pismu stoji: “Zaključismo Duh Sveti i mi“ što je dobro za te vjernike, za njihov pravi i puni oblik duhovnoga i ljudskoga življenja. Dakle, ne žele im ništa nametati, pa prema tome ni obrezanje, jedino da se čuvaju “od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga“, te od bludništva, što je tada bilo veoma rasprostranjeno u mnogim dijelovima Rimskoga Carstva. I u povijesti Crkve sve do naših dana i naših životnih prostora i do naših problema i mana Crkva je pozvana rješavati sve te nedoumice i dvojbe, te je svi istinski vjernici usvajaju, prihvaćaju na svoje i sveopće dobro Crkve i svijeta u kojem se ostvaruje.

U svome obraćanju krizmanicima, kumovima i roditeljima govorio je vrlo poticajne misli i stavove koji su izraz pravih kršćana i Božjih miljenika. Najveći dar što će ga primiti jest onaj u srcu, u duhu, to je jedini dar s kojim mogu računati u budućem životu. Što se tiče ostalih darova, oni će ih primiti od svojih milih i dragih, ali neka znaju da su oni kratkotrajni, dapače prolazni, te im ne smijemo davati potpunu vrijednost, a time u ovome svijetu valja se znati služiti. Potaknuo ih je na razmišljanje o darivanju samih sebe i to najvećim vrijednosnim darovima što su ih od Boga primili. U to se trebaju zaljubiti i to valja čuvati, njegovati i s time ostvarivati život sada i ubuduće.

Župnik don Ilija je zahvalio najprije Bogu na svemu, a onda krizmanicima i svima koji su povezani s njima na ovome slavlju u Godini misija i misijske djelatnosti Crkve. Dodao je da će ovaj dan zapamtiti naši krizmanici, a i ostali prisutni vjernici, jer su svi u sebi obnovili uspomenu na svečani dan svojih primanja Duhovih darova s kojima valja trajno surađivati. Od novca što je dobiven od naših krizmanika, odnosno njihovih roditelja i kumova, odvojeno je po 5 KM za potrebe Misija i 5 KM za potrebe Caritasa, što je pouka da trebamo jedni drugima pomagati. Dobili su na dar pismo i slike Milosrdnoga Isusa i Uspomene na ovaj sveti dan kada su primili snagu odozgor od Boga Utješitelja, te podsjetnik na Sedam svetih sakramenata i Dekalog, Deset zapovijedi Božjih.

Posebna zahvalu izrekao je svima koji su sudjelovali u odgoju ovih krizmanika od prvoga razreda do sada, a tih je više; uz roditelje i rodbinu, tu su njihove učiteljice i ostali djelatnici školskoga sustava, zatim vjeroučiteljica Dragica Mikulić i župnici. Zahvala je uslijedila i Zboru mladih, koji su današnje misno slavlje s ovom svetom Krizmom obogatili svojim lijepim sviranjem i pjevanjem, a dan prije ukrasili su crkveno dvorište svojim mladenačkim radom i poletom.

OGLASI

Loading