Select Page

II. SVEZAK: Hrvatska enciklopedija BiH je jedan od najvećih kulturoloških projekata Hrvata

II. SVEZAK: Hrvatska enciklopedija BiH je jedan od najvećih kulturoloških projekata Hrvata

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u dvorani fra Joze Vasilja održana je konferencija za novinare povodom izlaska II. sveska (E – J) Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine.

Akademik prof.dr.sc. Jakov Pehar, glavni urednik Hrvatske enciklopedije BiH, istaknuo je kako je ovo jedan od najvećih kulturoloških projekata uopće u povijesti Hrvata, jer je to prvi narod u Bosni i Hercegovini koji nudi svoju enciklopediju. „Cilj enciklopedije je prije svega, da faktografski i po leksikografskoj metodologiji, bez bilo kakvih primjesa i tendencioznih pisanja, prikaže svjetskoj i domaćoj javnosti duhovna i materijalna dostiguća te eliminira pojedinačne krivotvorine ili prešućivanje pojedinca, grupa pa i ukupnih djela“, dodaje akademik Pehar.

hrvatska_enciklopedija

Kada je riječ o veličini projekta, u prilog govore brojke kako je u II. svesku ukupno 1655 natuknica, 820 fotografija, 38 zemljopisnih i povijesnih karata, 711 stranica te 153 suradnika koji su radili na ovom svesku. Usprkos svemu, projekt nailazi na financijske teškoće te je ovaj svezak urađen gotovo volonterski, ali s entuzijazmom.

Akademik Pehar ističe kako enciklopedija nosi prefiks „hrvatska“ jer predstavlja odnos i pogled Hrvata na Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu, pisana je hrvatskim standardnim jezikom te su je pisali Hrvati.

Ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta Mostar Ivan Anđelić istaknuo je kako je ovo prvi ovako urađen projekt urađen u Bosni i Hercegovini te se nada kako će se omogućiti i izdavanje još dva sveska, kako je predviđeno. Anđelić je napomenuo kako Slovenija, Srbija, Makedonija i Crna Gora nemaju svoje enciklopedije što govori koliko je ovaj projekt važan kako za Hrvate, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, I. svezak objavljen 2009. godine je od A do Đ slova i ima 660 stranica uz 927 fotografija i 58 zemljopisnih i povijesnih karata.

treci.ba

OGLASI

Loading