Select Page

PRVI PROBLEMI Gusjenice uništile desetine tisuća sadnica smilja u Hercegovini

PRVI PROBLEMI Gusjenice uništile desetine tisuća sadnica smilja u Hercegovini

I dok se već tjednima priča samo o cijeni smilja, količinima koje će se prodati i novcu kojeg bi uzgajivači ove biljke trebali zaraditi, oni koji se bave ovim poslom naišli su zadnjih dana na velike probleme.

Naime, gusjenica koja napada ovu biljku proširila se po Hercegovini i u samo nekoliko dana nestalo je nekoliko stotina tisuća sadnica koje su trebale biti na tržištu za 30-ak dana.

– Ja sam izgubio oko 20 000 sadnica, a neki daleko više, čak i do 100 000 sadnica. Sada biljke prskamo preparatima koji se koriste protiv ovoga nametnika, ali nismo sigurni koliko će biti učinka. Naime, prirodna sredstva se koriste samo u slučajevima kada je gusjenica u početnoj fazi rasta, a u svim ostalim slučajevima se koriste kemijski preparati. Problem treba shvatiti ozbiljno i pokušati ga riješiti u samom početku – rekli su za Prvi.tv naši sugovornici.

Kolike su ukupne štete još uvijek nije poznato. Po svemu sudeći, radi se o desetinama, a možda i stotinama tisuća maraka. Ovo je prvo veliko upozorenje za sve one koji su u priču o smilju ušli sa stavom gdje se govori samo o berbi i novcu. Ne treba zaboraviti kako do te faze prvo treba nekoliko godina mukotrpnog rada i ulaganja, bez ikakve zarade i povrat novca.

poskok.info

OGLASI

Loading