Select Page

IMENOVANI NOSITELJI PRAVOSUDNIH FUNKCIJA: Izbor glavnog federalnog tužitelja odgođen za 60 dana

IMENOVANI NOSITELJI PRAVOSUDNIH FUNKCIJA: Izbor glavnog federalnog tužitelja odgođen za 60 dana

Izbor glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva, koji je bio predviđen dnevnim redom današnje sjednice Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, odgođen je za 60 dana.

Odluka o odgađanju izbora glavnog tužitelja Federalnog tužiteljstva donesena je na sjednici Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća, nakon provedene rasprave. Trebalo bi da u roku od 60 dana OHR i Ustavni sud daju svoje mišljenje.

Prethodno je saopćeno da je na rang-listi kandidata za glavnog federalnog tužitelja prvi Munib Halilović sa 132,8 bodova, drugi Dubravko Čampara sa 132,1, a treći Saša Sarajlić sa 123,6 bodova.

Mjesto glavnog federalnog tužitelja upražnjeno je još od 2018. godine, a ovu funkciju trenutno kao vršitelj dužnosti obnaša Tihomir Jurko.

On je imenovan za vršitelja dužnosti glavnog federalnog tužitelja na sjednici VSTV-a u studenom 2018. godine, jer je tadašnji glavni tužitelj Zdravko Knežević otišao u mirovinu.

Natječaj za glavnog federalnog tužitelja zatvoren je 1. rujna, a na tu poziciju se tada prijavilo šest kandidata, među kojima i Oleg Čavka i Miroslav Marković, ali i Jurko, za kojeg se govorilo da ima najveće šanse.

U međuvremenu, Marković je otišao u mirovinu, dok je Jurko početkom ovog mjeseca povukao svoju kandidaturu.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) je tijekom drugog dana sjednice, koja se održava u Sarajevu, donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Na razini Federacije Bosne i Hercegovine imenovani su – Adnan Begić i Dajana Baier-Ćehić na poziciju sudaca Općinskog suda u Bihaću, dok su Ivana Brajković i Šejla Gušić imenovane na poziciju sutkinja Općinskog suda u Mostaru, a Aleksandra Kolašinac na poziciju stručnog suradnika Općinskog suda u Sarajevu.

Na razini Republike Srpske, imenovani su – Vibor Vučić na poziciju sudca Okružnog privrednog suda u Banjoj Luci, Selma Zećo na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Zvorniku, Cvijeta Sekulić na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Bijeljini, Mirjana Radulović na poziciju sutkinje Osnovnog suda u Banjoj Luci i Aleksandra Timotić-Ristić na poziciju dodatne sutkinje Osnovnog suda u Tesliću.

Na razini Bosne i Hercegovine imenovani su – Bojana Jolović na poziciju tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Branko Morait na poziciju dodatnog sudca Suda Bosne i Hercegovine.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTVBiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja izvan posla i profesionalne nepristranosti te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTVBiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 1. prosinca 2020. godine, izuzev dodatnog sudca Suda BiH koji će na dužnost stupiti 1. studenog 2020. godine, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

OGLASI

Loading