Select Page

Inicijativa Udruženja poslodavaca: rasteretiti gospodarstvo i poboljšati poslovni ambijent u FBiH

Inicijativa Udruženja poslodavaca: rasteretiti gospodarstvo i poboljšati poslovni ambijent u FBiH

Udruženje poslodavaca Federacije BiH (UP FBiH) i Večernji list, a pod pokroviteljstvom Izaslanstva Europske unije u BiH, organiziraju konferenciju “Inicijativa 20 + 5 + 6 – stanje i perspektive razvoja gospodarstva”. Konferencija će se održati 4. rujna 2019. godine u hotelu Mepas u Mostaru, a očekuje se sudjelovanje više od 200 biznismena, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti te međunarodnih organizacija prisutnih u našoj zemlji. Konferencija “Inicijativa 20 + 5 + 6 – stanje i perspektive razvoja gospodarstva” na jednom će mjestu okupiti poslodavce i predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti te omogućiti da se u izravnom razgovoru dobiju stavovi predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti o zakonskim rješenjima koja je predložilo Udruženje poslodavaca Federacije BiH kroz “Inicijativu 20 + 5 + 6”.

Izmjene i dopune zakona

Podsjeća se da je Udruženje poslodavaca FBiH uputilo sredinom ožujka inicijativu Vladi i Parlamentu FBiH za usvajanje inicijativa i zakona, među kojima je pet zakona o izmjenama i dopunama zakona koje su Vladi i Parlamentu Federacije BiH dostavljeni sredinom prošle godine, a odnose se na zakone o zdravstvenom osiguranju, fiskalnim sustavima, cestovnom prometu, privatizaciji poduzeća, profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, koji bi trebali biti razmatrani po skraćenom postupku.

Osim toga, UP FBiH pripremilo je još 20 tekstova zakona, među kojima su novi tekstovi zakona o financijskom poslovanju, registraciji gospodarskih društava, stečaju, zaštiti na radu, štrajku, mirnom rješavanju sporova, posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, porezu na dohodak s analizom, doprinosima s analizom, računovodstvu i reviziji, federalnim administrativnim pristojbama i tarifi federalnih administrativnih pristojbi te o Ekonomsko-socijalnom vijeću FBiH.

Izmjene zakona

Pripremljene su i izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom, Zakona o gospodarskim društvima, Zakona o fiskalnim sustavima, Zakona o porezu na dobit, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o naftnim prerađevinama te Zakona o sudskim pristojbama u postupku pred Vrhovnim sudom FBiH.

Udruženje poslodavaca FBiH Vladi i Parlamentu FBiH uputilo je i šest inicijativa koje se odnose na izravno uključivanje socijalnih partnera u izradu zakonskih prijedloga. Svi prijedlozi i inicijative u okviru “Inicijative 20 + 5 + 6” imaju cilj rasterećenje gospodarstva i poboljšanje poslovnog ambijenta.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading