Select Page

Inovacije Branka Milićevića privukle veliku pažnju na međunarodnoj izložbi u Kuvajtu

Inovacije Branka Milićevića privukle veliku pažnju na međunarodnoj izložbi u Kuvajtu

Na međunarodnoj izložbi inovacija u Kuvajtu BiH inovatori ostvarili su bolje rezultate nego na svih dosadašnjih 160 izložbi. Stoga će Kuvajćani i sljedeće godine pokrivati sve troškove sudjelovanja inovatora, čija znanja, nažalost, na domaćem terenu ne prepoznaju.

Maska za varenje s pogodnostima

Sa izložbe u Kuvajtu stiglo je sedam priznanja. Najveću pozornost privukle su inovacije Branka Milićevića iz Posušja – maska za varenje s mnogim pogodnostima, te Avde Halilovića iz Kladnja – higijenski podmetač za glavu na sjedištima s naslonjačem. Za njihova postignuća zainteresirani su mnogi poslovni ljudi iz svijeta.

Kako je kazao Mladen Karić, potpredsjednik Asocijacije inovatora BiH, na izložbama obično jedna trećina inovacija bude nagrađena – ovaj put od njih deset, sedam je osvojilo priznanje.

I do sada su višestruko nagrađivani, jedino je pomoć države izostala.

“Za nultu seriju je potrebno da neko riskira ili da država napravi neki fond. Tako rade civilizirane zemlje i svoje inovatore zapošljavaju. Kod nas toga nema”, kaže Milićević, dobitnik srebrene medalje.

iin-brank

Što se tiče ostalih medalja, najsjajnija je pripala za kocke za zaštitu od riječnih poplava, čiji su autori Sanel Alagić iz Bugojna i Mevlin Hadžiosmanović iz Visokog.

Brončane medalje pripale su dvojici banjalučkih inovatora. Zdravko Bosnić dobio je dvije (riječna turbina za proizvodnju struje i navodnjavanje, te neprobušiva automobilska guma), a Zoran Dujaković za univerzalni mobilni sistem za detekciju ljudi, životinja i predmeta.

Značajna nagrada

“Prvi istraživački institut Irana” dodijelio je specijalno priznanje sarajevskom stomatologu Džemalu Muftiću za implant za produžavanje zubnih korijenskih kanala.

Dva dana ranije završena je izložba u Seulu, na kojoj su srebrenim medaljama nagrađeni sigurni skejtbord Sarajlije Senada Šećerbegovića i i neprobušiva guma dok su brončanim odličjima nagrađene turbina i maska, te bihaćke srednjoškolke Amina Hajdarević i Jasna Nuhić za uređaj za pretvaranje plastičnog otpada u gorivo.

“Ova nagrada je značajnija od svih ostalih koje sam do sada osvojio, stoga što se tijekom ovog Sajma razgovaralo i o otkupu gotovog proizvoda, što je korak više prema pokretanju proizvodnje. Vođeni su razgovori i o avansnom plaćanju. Za pokretanje proizvodnje potrebna su manja financijska sredstva. Svjestan sam vremena i prilika u kojima živimo, obzirom na ranija iskustva, skeptičan sam hoće li doći do njezinog pokretanja, osobito stoga što bi se to trebalo dogoditi za idućih pet mjeseci”, istaknuo je Milićević za Radio Posušje.

Jasno da se ne možemo mjeriti s visokorazvijenim zemljama, ali ako će se država konačno početi ozbiljno baviti pitanjem razvoja, ovakve projekte treba maksimalno podržati.

radiopossuje.ba

OGLASI

Loading