Select Page

Obilježena 21. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

Obilježena 21. obljetnica utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a

”Naša dužnost i obveza je biti ovdje, da se ne zaboravi. Mi nismo stoici i preponosni smo da bi zaboravili. Niti ćemo zaboraviti, niti ćemo biti zaboravljeni”, rekao je u svom govoru zamjenik zapovjednika Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH brigadni general Ivica Jerkić na svečanom obilježavanju 21. obljetnice utemeljenja 2. gardijske brigade HVO-a.

Da se ne zaboravi

U organizaciji 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH, danas je u Vojarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru svečano obilježena obljetnica, te su položeni vijenci i zapaljene svijeće u Kapelici sv. Ivana Krstitelja.

”Naši junaci i heroji su ovdje u kapelici sv. Ivana Krstitelja, njihova imena i slike su na zidovima ove prelijepe kapelice. Hvala Bogu da smo mi ovdje, mi koji smo bili dio Domovinskog rata i koji smo bili pripadnici brigade i danas svjedočimo o njihovim djelima. Naša dužnost i obveza je biti ovdje. Da se ne zaboravi. Niti ćemo zaboraviti niti ćemo biti zaboravljeni”, dodao je Jerkić, naglašavajući kako je ova brigada za svaku vojnu i svaku drugu organizaciju koja ima za cilj stručnost, profesionalizam i uspjeh bila uzor i obrazac ponašanja.

Poručio je mladima da čuvaju svoj identitet, da daju sve od sebe za najbolje školovanje i edukaciju te da žive tradicionalne kršćanske vrijednosti i da im obitelj bude uvijek na prvom mjestu.

Prisutnima su se pored Jerkića obratili zapovjednik 1. pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH brigadir Slaven Galić, te ratni zapovjednik 2. gardijske brigade general zbora Stanko Sopta.

Ratni dani ponosa i slave

”Gardijski znak podsjetnik je na ratne dane ponosa i slave i na njega smo ponosni. Ponosni smo na zajedništvo i organiziranost iz tog razdoblja, ponosni smo na ispunjenju strategija koje su doprinijele oslobađanju Kupresa, Glamoča, Jajca i drugih značajnih operacija u Domovinskom ratu” kazao je brigadir Slaven Galić.

Današnjoj svečanosti obilježavanja obljetnice Druge gardijske brigade HVO-a nazočili su i predstavnici političkog i javnog života, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Za sve poginule i umrle pripadnike te brigade te za sve žrtve Domovinskog rata, održana je svečana akademija, a služena je i sveta misa zadušnica, koju je predvodio vojni biskup mons.dr. Tomo Vukšić.

Vijence su položili: izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH, ratni zapovjednici 2. gardijske brigade HVO-a, predstavnici udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rada, učenici- predstavnici škola iz Mostara, Širokog Brijega, Čitluka, Ljubuškog, Gruda i Posušja i izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH.

Bljesak.info

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading