Select Page

INTERVJU: Branko Bago: Gospodarstvo općine Posušje u posljednjih pet godina bilježi pozitivne trendove, sustavno radimo na promociji prirodnih i kulturnih znamenitosti

INTERVJU: Branko Bago: Gospodarstvo općine Posušje u posljednjih pet godina bilježi pozitivne trendove, sustavno radimo na promociji prirodnih i kulturnih znamenitosti

Načelnik Općine Posušje Branko Bago u intervjuu za naš portal politika24.net govori o stanju u gospodarstvu na području Općine Posušje, o aktualnim investicijskim projektima, stanju u turizmu, nedavnom sudjelovanju Općine Posušje na ulagačkoj i investicijskoj Međunarodnoj konferenciji Zagreb Invest 2019, te strategiji razvoja Općine Posušje u narednom peridu.

www.politika24.net: Prije svega, kakvo je financijsko stanje u proračunu i jeste li zadovoljni stanjem na prostoru Općine što se tiče gospodarstva i razvoja gospodarskih grana?

-Za 2019. godinu usvojen je rekordan proračun u iznosu od 9.223.200KM. Iako je očito povećanje sredstava u odnosu na 2018. godinu, bitno je naglasiti da se izvorna prihodovna strana nije značajno uvećala. Razlog ovakvom uvećanju prihodovne strane su planovi Općine vezani uz apliciranje na razne međunarodne projekte koji zahtijevaju ovakvu projekciju proračunskih pozicija. Kroz te projekte predviđeni su priljevi dodatnih sredstava u proračun namijenjenih investicijama kako domaćih tako i stranih fondova i donatora. Sredstva za ovu namjenu su jasno predviđena na proračunskim pozicijama kako bi mogli ostvariti zacrtanu razvojnu politiku Općine. Ovime općinska administracija nastoji još snažnijim angažmanom ispunjavati sve zacrtane strateške projekte i opravdati pozicije predviđene ovim proračunom.

Prihod posuškog gospodarstva u 2018. godini, po završnim računima, je nešto veći od 941 milijuna KM., čime se stavlja u vrh, kada govorimo o Županiji Zapadnohercegovačkoj. Što se tiče razvoja gospodarskih grana, općina daje podršku svim njenim segmentima, a posebice razvoju u segmentu metala i plastike.

Prije dvije godine otvorili smo Logistički centar u sklopu kojeg se nalazi poduzetnički inkubator. Ideja je bila da Općina izravno pomogne mladim ljudima koji tek pokreću poslovanje, i u tome smo i uspjeli.

Ove pak godine otvorena je Fondacija tehnološki park koji najkraće rečeno ima zadatak da putem nabavljenih najmodernijih CNC strojeva obučava kadrove za atraktivno zanimanje CNC operatera. Ovdje treba reći kako smo sinergijom javne uprave, školstva i poduzetništva postigli da školski sustav prati na tržištu atraktivna zanimanja, a javna uprava daje podršku u praktičnom radu, što je za sada jedinstven model u FBiH.

www.politika24.net: Koji su aktualni investicijski projekti koji se trenutno provode u Općini Posušje?

Jedan od većih investicijskih projekata nosi naziv Povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva u sektoru metala i plastike kroz razvijanje mreže znanja i zajedničke poslovne infrastrukture” kroz program “Interreg IPA, prekogranična suradnja Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020“. Na njemu surađuju Općine Posušje, Javna ustanova Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke – HERAG i Razvojna agencije Šibensko – kninske županije. Kroz projekt, općina Posušje je ostvarila nešto više od 408.000 eura za nabavku već spomenutih CNC strojeva u Tehnološkom parku.

Drugi tekući investicijski projekt je gradnja mini hidro elektrane vrijednosti oko milijun KM. Gradnja je već u tijeku, a probni rad je predviđen već u jesen. Njenom izgradnjom značajno će se smanjiti financijska troškovi Općine, prvenstveno za javnu rasvjetu, te za ostale javne objekte čije materijalne troškove podmiruje Općina Posušje.

Vrlo bitan segment općine Posušje je odvodnja oborinskih i fekalnih voda. Zbog strukture tla, njegove poroznosti, pitanje posuške kanalizacije je pitanje šire regije. Njena potpuna izgradnja kapitalni je projekt koji premašuje mogućnosti Općine da ga sama u potpunosti ostvari. Stoga se traže mogućnosti financiranja putem prekogranične suradnje i s viših razina vlasti. Ipak, unatoč mnogim zaprekama, u skladu sa svojim mogućnostima, započeli smo s prvom fazom gradnje kolektora u samom središtu grada.

Na kraju ću spomenuti još jedan iznimno značajan projekt, a to je gradnja nove osnovne škole. Središnja OŠ je najmnogobrojnija u BiH, a njeni kapaciteti su rađeni za neka prošla vremena. Stoga smo započeli s izgradnjom novog objekta. Tu bi izrazio zahvalnost Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske na pomoći koju pružaju pri gradnji. Grubi radovi na objektu su završeni i trenutno je u tijeku ugradnja instalacija. Planiramo u što skorijem roku u potpunosti osposobiti dio objekta kako bi se određeni broj učenika preselio u nove prostore, i time rasteretio odvijanje nastave u staroj zgradi škole.

www.politika24.net: Kakvo je stanje u turizmu na području Općine Posušje, s obzirom da se na području posuške općine nalazi Park prirode Blidinje?

Sustavno se radi na promociji, ne samo PP Blidinje, nego i drugih prirodnih i kulturnih znamenitosti.

Kroz projekt „3 jezera“ koji se provodi s Jablanicom i Prozor-Ramom, promiču se kako pojedinačne lokacije, tako i zajedničkog područja kroz web stranice, društvene mreže i brošure.

U svrhu promicanja gastronomske ponude u studenome je organiziran prvi Blidinje gastro festival. Izlagači na Festivalu su poljoprivredni proizvođači s područja općine Posušje, susjednih općina i parka prirode Blidinje, članice udruge Visit Blidinje i Turističkog klastera Hercegovina, te gosti iz Republike Hrvatske i Crne Gore. Festival, koji će postati tradicija, dio je projekta ”Jačanje sektora turizma u općini Posušje” kroz koji je mapirano je 160 poljoprivrednih proizvođača u općini Posušje, uz još 3 općine i to u Jablanici, Tomislavgradu i Prozoru-Rami.

S ponosom mogu istaknuti da su stećci na lokalitetu Ričina ove godine uvršteni u kategoriju nacionalnih spomenika. Radi se o kasnovijekovnoj nekropoli od 6 stećaka koji svojim monumentalnim dimenzijama spadaju među najveće na prostoru Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da će uz adekvatnu promociju ovaj kulturna znamenitost biti izuzetno posjećena.

Još jedan događaj u kontekstu turističke ponude itekako zauzima visoku poziciju u općini Posušje. To je kulturno-sportska manifestacija Posuško lito. U razdoblju od kraja svibnja do početka rujna organizira se nekoliko desetaka događaja, od sportskih turnira, izložbi slika, predstava, video projekcija, smotri folklora i sličnih događaja. Vrhunac manifestacije je organizacija međunarodnog Festivala klapske pisme, koji okuplja glazbenu kremu u ovom izričaju, ali i u revijalnom dijelu programa. Tako ove godine smo posjetiteljima pripremili koncert dvije dive Radojke Šverko i Zorice Kondže, te Đanija Maršana. Kad se podvuče crta na kraju Posuškog lita dolazi se do podatka da preko 30.000 ljudi posjeti ovu manifestaciju što je izuzetno respektabilna brojka.

www.politika24.net: Općina Posušje nedavno je sudjelovala na ulagačkoj i investicijskoj Međunarodnoj koferenciji „Zagreb invest 2019“.. Kažite nam nešto o ovoj Konferenciji i objasnite nam značaj sudjelovanja Općine Posušje na ovoj konferenciji?

Da, u Zagrebu je u travnju održana ulagačka i investicijska Međunarodna konferencija Zagreb invest. Okupila je ministarstva iz Republike Hrvatske, goste iz Europske unije i predstavnike investitora, industrije, trgovine i financijskog sektora.

Cilj je bio kroz predavanja, panele i analize bitnih poslovnih sudionika, kao i kroz individualne sastanke, omogućiti neposredan kontakt tvrtki i investitora, kao i uvid u trendove na svjetskom i domaćem tržištu. Posebno predstavljena bila je općina Posušje, koja je jedina od općina iz BiH bila pozvana na ovaj događaj, zahvaljujući svom statusu BFC certificirane institucije.

Ovdje nas je nenadano dodatno promovirao g. Goran Milić. Pred okupljenima je rekao kako je prilikom obilaska naše općine bio oduševljen poduzetnošću, ambicijama i odlučnošću Posušana, te uređenjem mjesta, nazvavši ga mjestom ugodnog življenja.

www.politika24.net: Predstavite nam ukratko strategiju razvoja Općine Posušje i planove za skoriju budućnost.

Općina Posušje izradila je Strategiju Integriranog razvoja 2014-2023 u lipnju 2016. godine, a ona je ključni strateški dokument općine Posušje te za cilj ima poticanje budućeg rasta i razvoja zajednice. Strategija je izrađena kao okvir za definiranje budućih zajedničkih ciljeva, poticanje lokalnih snaga, ali i kao odgovor na izazove budućeg razvoja općine.

U navedenom dokumentu definirani su i strateški pravci razvoja općine Posušje koji se odnose na korištenje prirodnih resursa za razvoj specifičnih grana gospodarstva, usmjeravanje i podršku razvoja proizvodnog gospodarstva s većom dodanom vrijednošću, podizanje kvalitete javnih usluga, socijalne i zdravstvene zaštite, razvoj komunalne infrastrukture i očuvanje okoliša kako bi se stvorili uvjeti za bolju kvalitetu života te ulaganje u razvoj ljudskih resursa.

Važno je naglasiti kako prema službenim statističkim podacima gospodarstvo općine Posušje u posljednjih pet godina bilježi pozitivne trendove – veći broj poslovnih subjekata, zaposlenih, prihoda te izvoza.

Općinska administracija u okviru svojih mogućnosti nastoji olakšati rad poduzetnika stoga je naš rad 2017. godine okrunjen velikim priznanjem – dodjelom BFC certifikata općine s povoljnim poslovnim okruženjem. Ovaj certifikat potvrda je da smo ispunili određene standarde te je jamstvo da će postojeći gospodarstvenici, kao i potencijalni investitori, dobiti usluge i informacije na način koji olakšava poslovanje i aktivnosti u nadležnosti lokalne samouprave. Ovo je i smjernica potencijalnim investitorima da ih čeka povoljan gospodarski ambijent, učinkovita administracija i susretljivost. No ovdje nećemo stati, naime ove godine krećemo u proces recertifikacije te se nadamo da će naš status općine s povoljnim poslovnim okruženjem i dalje polučivati pozitivne rezultate i kako će naše gospodarstvo i u godinama koje slijede bilježiti pozitivne trendove.

( politika24.net )

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading