Select Page

INZKOVA PLATFORMA UNIŠTILA JE FBIH: Nakon izbora, bankrot, protesti, nastavak kontroliranog kaosa…

INZKOVA PLATFORMA UNIŠTILA JE FBIH: Nakon izbora, bankrot, protesti, nastavak kontroliranog kaosa…

Federacija BiH, sudeći prema svim financijskim pokazateljima i stavu Međunarodnog monetarnog fonda, brzo nakon izbora ući će u konačni financijski kolaps, a proračun će ovu godinu okončati s najmanje 500 milijuna maraka gubitaka,

Posljedica je to “uspješnog” rada Inzkove i Moonove vlade kjom su upravljali SDA i SDP dok ne Lijanović iznosio torbe.

Stranci mogu biti zadovoljni. Ukoliko su željeli produljiti unosne poslove u BIH i ostati kontrolori zemlje u nestajanju uspjeli su.

Zato su Lijanoviću puna usta priče o gašenju kantona. Dok je pljačkao kantone, u prošlom mandatu, kako bi skrenuo pažnju javnosti sa mjesta zločina, mjesta na kojem pljačka govorio je stalno o rastrošnoj Federaciji koju treba ugasiti. Sada dok krade novac s federalne razine građanima Federacije , on upire prstom u kantone i kaže gasite ih. Kako bi na miru nastavio pljačkati federalni proračun.

Najkatastrofalnija Vlada u povijesti BIH

Inzko, idejni tata najkatastrofalnije Vlade u kratkoj povijesti BIH, čovjek koji je zemlju vratio 2 desetljeća unatrag još i ne pomišlja dati ostavku. U interviewu koji je dao za Face TV očito je da taj lik mirno spava.

Iako je Vlada FBiH, kojom rukovode SDP i SDA, u dva navrata usvajala rebalans, rupa u prpračunu Federacije BiH sve je veća.

Zbog toga je od vitalne važnosti posjeta Misije Međunarodnog monetarnog fonda BiH, koja je u tijeku. Ključni ljudi ove institucije, naime, ovih su dana u BiH kako bi obavili osmi pregled standby aranžmana, a koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše u iznosu od oko 132 milijuna KM.

Izaslanstvo MMF-a je jučer, predvođeno šefom Misije Ronom van Roodenom , razgovaralo s ministrom financija i trezora BiH Nikolom Špirićem (SNSD). U narednim danima slijede sastanci s entitetski vlastima, kao i češljanje proračuna Federacije i Republike Srpske.

Federacija ide prema bankrotu

Ako MMF ne odobri devetu, odnosno desetu tranšu, u ukupnom iznosu od 264 milijuna KM, koje su planirane u ovoj godini, Federacija ide ka bankrotu. Samo po ovom osnovu, naime, veći entitet očekuje 176 milijuna maraka, kojih, prema svemu sudeći, neće biti u proračunu.

Prema planu kreditnog aranžmana, MMF je BiH trebao do 15. rujna, odobriti devetu, a do 15. prosinca i desetu tranšu. S obzirom na to da su tek počele provjere aranžmana, evidentno je da se već kasni s narednom tranšom. Eksperti, pak, upozoravaju da je upitno hoće li BiH uopće dobiti ove dvije tranše, s obzirom na to da MMF, sudeći prema najavama, neće više tolerirati rastrošne entitetske vlasti, koje nisu provodile reforme čak i kada su radile u punom kapacitetu.

Što tek očekivati od Federalne vlade, čija su dva ministra trenutno u pritvoru zbog sumnji da su počinila organizirani kriminal, te činjenice da će aktualne vlasti za manje od mjesec u tehnički mandat, u kojem neće ni pomišljati na bilo kakve reforme!

Velika zaduženja

Kredit od MMF-a samo je jedan od načina zaduživanja putem kojeg federalne vlasti krpe proračunske rupe. O kako se bjesomučnom zaduživanju radi, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH potvrdio je federalni ministar financija Ante Krajina.

On je, naime, kazao da se Vlada Federacije u ovoj godini samo putem emisije trezorskih zapisa planira zadužiti za još 260 milijuna maraka, što uz planirana dugoročna zaduživanja i kredit od MMF-a iznosi spomenutih više od 500 milijuna KM gubitka.

Ako MMF ne odobri devetu i desetu tranšu, doći će u pitanje sve isplate u Federaciji, i to već od listopada.

Zbog toga bi listopad, prema crnim predviđanjima, mogao biti mjesec socijalne krize, s obzirom na to da Vlada više nema načina da se dodatno zaduži. Iako će, prema nekim saznanjima, pokušati u proračun prebaciti novac namijenjen poplavljenima, pitanje je hoće li i uspjeti oteti novac od unesrećenih građana BiH.

OGLASI

Loading