Select Page

IPA III: ŽZH se priprema za EU plan oporavka od 9 milijardi eura

IPA III: ŽZH se priprema za EU plan oporavka od 9 milijardi eura
Županija Zapadnohercegovačka sa svojom stabilnom političkom situacijom te kao jedna od rijetkih županija u FBiH koja funkcionira bez političkih kriza i potresa ima preduvjete ojačati svoj status kao jedne od predvodnica u kontekstu sudjelovanja u projektima prekogranične suradnje.

Jednako tako i sudjelovanja u projektima koji se tek trebaju realizirati kroz instrument pretpristupne pomoći IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. godine, odnosno ekonomski i investicijski plan za zapadni Balkan.

Zapadnohercegovačka županija u veljači ove godine započela je proces pripreme za instrument IPA III te je održan koordinacijski sastanak predstavnika svih tijela uprave u ŽZH kako bi se upoznali s IPA III programom te identificirali potrebe županije koje bi se mogle uklopiti u zahtjeve programa IPA III, piše Večernji list.

Identifikacija potreba

Sastanak je organizirao Ured Vlade ŽZH-a za europske integracije, a na sastanku su sudjelovali imenovani članovi radnih skupina iz ŽZH-a koje su uspostavljene odlukom o sustavu koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku su prezentirane preporuke iz mišljenja Europske komisije o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u EU te se razgovaralo o načinu identificiranja potreba ŽZH za IPA III.

Pandemija je nešto izmijenila planove Europske unije, a koja je pripremila ekonomski i investicijski plan u cilju dugoročnog ekonomskog oporavka zapadnog Balkana, podrške zelenoj i digitalnoj tranziciji te podržavanju regionalne integracije i konvergencije s Europskom unijom.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell rekao je u tom kontekstu kako su građani ove regije dio Europe te je zajednički interes pomoći šest partnera u napredovanju na putu k EU.

Ciljevi novog plana

Predstavljajući novi plan, povjerenik EU-a za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi izjavio je kako će se mobilizirati do 9 milijardi eura u sredstvima za vodeće investicije u područjima transporta, energije, zelene i digitalne tranzicije kako bi se ostvario dugoročni rast i nova radna mjesta.

Plan, također, predstavlja i put k uspješnoj regionalnoj ekonomskoj integraciji kako bismo ubrzali konvergenciju s EU-om i prevladali razvojni jaz između naših regija te u končanici ubrzali proces integracija EU-a. Provedba će, naravno, morati ići usporedno s reformama, objasnio je Várhelyi.

Ekonomski i investicijski plan utvrđuje značajan investicijski paket u okviru kojeg će se mobilizirati do 9 milijardi eura sredstava za regiju. Podržat će održivu povezanost, ljudske potencijale, energetiku, zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju.

U cijeloj ovoj priči, a u kontekstu Bosne i Hercegovine, izuzetno je važno da županije budu prepoznate u procesu sudjelovanja u nizu projekata, a, prema svemu sudeći, Županija Zapadnohercegovačka mogla bi biti jedan od lidera kada je riječ o korištenju sredstava iz ovoga investicijskog plana.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading