Select Page

Za državljanstvo RH treba 1,5 godina i oko 400 KM

Za državljanstvo RH treba 1,5 godina i oko 400 KM

Većina zemalja članica Europske unije koje su privremeno uvele zabranu zapošljavanja radnika iz Hrvatske trebala bi odustati od toga, a što znači otvorenu mogućnost nastavka egzodusa velikog broja ljudi koji mogu dobiti hrvatske dokumente. Zbog toga je u posljednje vrijeme porastao broj zahtjeva za izdavanjem dokumenata, kako u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, tako i u policijskim postajama u RH. Zahtjeve upućuju i punoljetne osobe iz BiH koje do sada nisu stekle hrvatsko državljanstvo.

Konzulat samo posrednik

Prema navodima čitatelja Večernjeg lista, na dobivanje hrvatskog državljanstva se čeka čak godinu i pol, a troškovi su puno veći nego što je to slučaj za maloljetnu osobu. Čitatelj tvrdi da se radi o iznosu od skoro 400 maraka. Naime, njegov sin koji je punoljetan uputio je zahtjev za upis u hrvatsko državljanstvo generalnom konzulatu RH u Mostaru. Prije toga nije tražio nikakve hrvatske dokumente, dok on i supruga imaju hrvatske dokumente. Nakon izvjesnog vremena, njihov sin je nazvao konzulat i upitao o izdavanju odluke o državljanstvu, u konzulatu su mu rekli kako se na taj dokument za osobe koje se nisu ranije izjasnile kao Hrvati, a sada su punoljetne, duže čeka nego što je to bio slučaj ranije. “Odluku o primitku u hrvatsko državljanstvo donosi MUP RH. On provodi procedure na temelju zakona i propisa koji su takvi kakvi jesu. U ovome slučaju generalni konzulat RH u Mostaru, kao i svako drugo diplomatsko-konzularno predstavništvo u svijetu je u ovoj proceduri samo posrednik. Mi dostavljamo potrebnu dokumentaciju i posredujemo u slučaju da zatrebaju dodatne provjere”, rekao je za “Večernjak” generalni konzul RH u Mostaru Velimir Pleša. U MUP-u RH nisu mogli detaljnije govoriti o konkretnom slučaju punoljetnog državljanina BiH. Objasnili su da MUP u sjedištu, po zaprimljenom zahtjevu za stjecanje hrvatskog državljanstva, nakon provedenog postupka sukladno Zakonu o hrvatskom državljanstvu, izdaje adekvatnu odluku. Ako je pozitivan odgovor, stranka se upisuje u knjigu državljana u nadležnom matičnom uredu.

Skuplje usluge

S druge, pak, strane, domovnica, kao javna isprava kojom se dokazuje hrvatsko državljanstvo, se izdaje u nadležnom matičnom uredu koje funkcionira pri Ministarstvu uprave. Evidenciju o državljanstvu za osobe s prebivalištem u Hrvatskoj vodi matični ured ovisno o mjestu upisa, a o hrvatskim državljanima koji imaju prebivalište u inozemstvu Gradski ured za opću upravu Zagreba. Prema navodima iz MUP-a RH, za plaćanje troškova, odnosno upravnih pristojbi u tijelima diplomatskih misija je određen iznos od 1500 kuna za odluku o primitku u hrvatsko državljanstvo, ili pak za prijepis odluke o primitku u hrvatsko državljanstvo za koji je određen iznos od 150 kuna. U MUP-u objašnjavaju da za svaki pojedinačni postoji mogućnost žalbe u upravnom postupku, a u kojoj je fazi predani zahtjev za državljanstvo, svaka osoba može dobiti na broj telefona 01/3788 589.

vecernji.ba

OGLASI

Loading