Select Page

IPAK OSTAVKA: Premijer u Njemačkoj podnio ostavku nakon što ga je izabrala ekstremna desnica

IPAK OSTAVKA: Premijer u Njemačkoj podnio ostavku nakon što ga je izabrala ekstremna desnica
Novoizabrani premijer savezne pokrajine Tirinška Thomas Kemmerich (Liberalno-demokratska stranka Njemačke, FDP) podnio je danas ostavku, nakon što je dan ranije izabran uz potporu ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD), što je izazvalo ogorčenje i osudu njemačke političke javnosti.

Ostavka je neizbježna. Time s funkcije premijera želim otkloniti štetu koja je nastala podrškom AfD-a, objasnio je Kemmerich podnoseći pismenim putem ostavku. On je istodobno zatražio raspuštanje regionalnog parlamenta i održavanje novih pokrajinskih izbora.

Demokratima su potrebne demokratske većine, a to očito nije moguće, rekao je liberalni političar i zatražio raspuštanje parlamenta savezne zemlje Tirinške (Thüringen).

Kemmerich se jučer, nakon što je propao pokušaj ponovnog izbora dosadašnjeg premijera iz stranke Ljevica Bode Ramelowa, kandidirao u trećem krugu i pobijedio uz glasove Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i AfD-a.

To je izazvalo žestoke reakcije izvan ove savezne pokrajine zbog dosadašnjeg konsenzusa da se parlamentarno ne surađuje s ekstremno desnim AfD-om.

Ogranak AfD-a za Tirinšku slovi kao posebno radikalan zbog otvorenih kontakata s ekstremnom desnicom i zbog čestih verbalnih ispada čelnika stranke na temu nacionalsocijalizma.

Središnjica CDU-a je oštro kritizirala tirinški ogranak stranke zbog zajedničke akcije izbora premijera s AfD-om.

Zbog toga je sazvan i izvanredni sastanak demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel na kojem je trebao biti razjašnjen daljnji odnos dijelova CDU-a prema AfD-u.

Za raspuštanje parlamenta je potrebna dvotrećinska većina, tako da za ovu odluku moraju glasati i zastupnici CDU-a koji su se dosad opirali novim izborima.

Kandidat Ljevice, dosadašnji pokrajinski premijer Ramelow nadao se da će nakon izbora voditi manjinsku vladu zajedno sa SPD-om i Zelenima.

(Hina)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading