Select Page

Osveta Irana: Žestok raketni napad na američku bazu Al Asad

Osveta Irana: Žestok raketni napad na američku bazu Al Asad

Najmanje šest raketa pogodilo je zračnu bazu Al Asad u zapadnom Iraku u kojoj se nalaze američke snage.

Po nekim nepotvrđenim izveštajima, međutim, na bazu je palo čak 30 raketa. Do incidenta je došlo u momentu kada SAD i Iran stoje na ivici otvorenog rata.

​Više lokacija je „napadnuto iranskim balističkim i krstarećim raketama“, javio je Fox News pozivajući se na anonimne službenike Pentagona. Službene potvrde Ministarstva obrane SAD za sada nema.

Iranska novinska agencija FARS izvestila je o lansiranju više raketa u znak osvete za prošlotjedni napad bezpilotnih letjelica kojima je izvršen atentat na šefa „Kudsa“, generala Kasema Sulejmanija na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, u kojem je nastradao zajedno s nekoliko vođa iračke šiitske milicije.

Anonimni službenici Pentagona tvrde da su projektili došli sa iranskog tla, što bi bilo prvo takvo lansiranje od kada je završen iransko-irački rat 1988. godine.

„Povlačenjem iz Iraka, ta zemlja bi se pretvorila u Iran“, rekao je nedavno Tramp, a Iranu je, također, zaprijetio snažnim udarima ukoliko se usudi da napadne američke snage.

Baza Al Asad se nalazi u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, a raketni napad na nju je izvršen i početkom prosinca, samo nedjelju dana nakon blagdanske posjete američkog potpredsjednika Mikea Pensa i njegove supruge Caren povodom Dana zahvalnosti.
Žrtava nije bilo, a porijeklo raketa nikada nije utvrđeno.

Poskok.info

OGLASI

Loading