Select Page

ISELJAVANJE: Posuški Borasi se potpuno raselili

ISELJAVANJE: Posuški Borasi se potpuno raselili

Nema hercegovačkog, pa tako i posuškog sela iz kojega mnogi nisu krenuli dalje na sve strane. Veliki je broj Posušana u Zagrebu, a u zadnje vrijeme i u dalekom svijetu.

Raseljavaju se i sela blizu grada kao što su posuški Borasi. Bilo ih je nekada blizu stotinu, a sada su tu tek ponekada dva momka Juko i Zvone. Bore se za svoj dragi kameni krajolik svojih djedova da potpuno ne izumre. Tu su i poneki u gradu Posušju koji dolaze ponekada u selo u kojemu se obnavljaju stare kuće.

Ponetko navrati u proljeće kada se rade njive i vrtovi pa tako i Vinko iz Zagreba. Popričali smo o tom zanimljivom kraju poznatom po klesarima, pravoj gangi i nekada čuvanju starih običaja. Vinko nam je ispričao sve o Borasima u kratkim crtama pa je spomenuo i izvor Zežicu koje je nekada bila spas za brojne Hercegovce i Dalmatince. Valja je obnoviti i popraviti, tvrdi Vinko i posebice naglasio teniski teren u tom selu što je prava rijetkost.

Malo dalje Ivan Ramljak Rajkić ispričao je priču i o Ramljacima koji su se također jako raselili. No, kaže Ivan, ipak se pomalo i selo širi na sve strane. No, škola radi i ima dosta djece, a radi se sve za bolji život pa i sportski tereni. Posebna je priča kako se susjedi iz Dalmacije i Hercegovci u tom kraju često susreu i u Hercegovini ali i preko granice. Veze su prave prijateljske, tvrde i dvojica susjeda koji su se zatekli u Čitluku.

Kako se i posuški kraj sve više razvija u razgovoru su potvrdili kako će ipak biti povratka svome domu i u raseljena sela jer se posuško gospodarstvo razvija i traže se brojni radnici u više tvrtki. Ipak, bude i zabavno u tim krajevima kada se susreću raseljeni i domaći, kao Bage na Topali. Ponetko radi i na oživljavanju starih igara i zabava kako što su i borbe bikova od Rakitna do Podbile i Vira pa se do Čitluka i Tomića Briga.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading