Select Page

Isusov grob otvoren prvi put nakon 500 godina

Isusov grob otvoren prvi put nakon 500 godina

Znanstvenici su prvi put u posljednjih nekoliko stoljeća otvorili ploču za koju mnogi vjeruju da je na njoj tri dana ležalo tijelo Isusa Krista.

Originalna površina je otvorena tijekom radova na restauraciji u Crkvi svetog groba u Starom Jerusalemu, piše National Geographic. Ploča nije otkrivana najmanje od 1555.

“Mramorna ploča koja je pokrivala grob je otkrivena i bili smo iznenađeni količinom materijala koju smo pronašli ispod nje. Znanstvena analiza će trajati dugo, ali ćemo konačno moći vidjeti originalnu kamenu površinu na koju je, prema tradiciji, položeno Kristovo tijelo”, rekao je arheolog Fredrik Hiebert.

Radovima rukovodi Antonia Moropoulou iz Nacionalnog tehničkog sveučilišta Atene.

Prema predanju, Kristovo tijelo je bilo položeno na ploču isječenu iz krečnjačke pećine nakon što su ga Rimljani razapeli prije više od 2.000 godina. On je, prema zapisima, uskrsnuo tri dana nakon smrti i žene koje su došle pomazati njegovo tijelo su rekle da ostaci nisu nađeni.

Ploča na koju je bio položen je dio građevine koja se zove edikula (kuvuklija), to je kapela od ostatka pećine u kojoj je bilo položeno tijelo Isusa Krista nakon raspeća, nekoliko stotina metara od navodnog mjesta raspeća. To je najsvetije mjesto kršćana.

Ipak, ni ta svetost nije spriječila sukobe svećenstva.

Za održavanje različitih dijelova zadužene su Rimokatolička, Grčka pravoslavna i Jermenska crkva i svaka od njih ljubomorno čuva svoje dijelove. Ovog puta su se usuglasili, ostavili razlike po strani shvativši neophodnost popravki na građevini koja je posljednji put rekonstruirana početkom 19. stoljeća nakon požara koji ju je uništio.

Građevina je potom oštećena i u potresu 1927.

Rekonstrukcija je odlagana i zbog nedostatka novca, a među donatorima neophodnih četiri milijuna eura je i jordanski kralj Abdullah II. Očekuje se da će radovi biti završeni u proljeće 2017.

Jednu od najstarijih crkvi izgradio je 325. rimski car Konstantin. Uništio ju je 1009. muslimanski kalif al Hakim, a krstaši su joj u 12. stoljeću dali sadašnji izgled, prenosi Blic.

vecernji.ba

OGLASI

Loading