Select Page

Ivan Lončar: Činjenica da smo populacijski najmlađa općina u FBiH tjera nas da radimo na razvoju

Ivan Lončar: Činjenica da smo populacijski najmlađa općina u FBiH tjera nas da radimo na razvoju

Ivan Lončar, aktualni predsjednik Općinskog vijeća Posušje, za Direktno je rekao kako Općina Posušje namjerava pokrenuti niz projekata koji bi za rezultat trebali imati povećan broj zaposlenih, razvoj gospodarstva općine te naposljetku i ostanku mladih u tom hercegovačkom kraju. U razgovoru za naš portal rekao je koji su prioriteti, kakva je suradnja u Općinskom vijeću i koji su najveći problemi općine te što je nekada kočilo, a što danas koči razvoj Posušja i okolice. 

“Mislim kako smo učinili dosta toga, barem pri donošenju odluka koje su u nadležnosti Općinskog vijeća. Prije svega moram napomenuti kako je suradnja u Vijeću dobra. Vijećnici se ne bave sitnim strančarenjem i postizanjem jeftinih političkih poena. Odredili smo prioritete za razvoj općine i njih donosimo zajednički, usuglašeno”, rekao je Ivan Lončar zadovoljno.

“Naravno dolazi do manjih prepirki kada se donosi proračun općine, ali glavne razvojne točke određujemo zajedno”, napominje i dodaje kako mu je drago da su izbjegnute neprestane svađe koje su znale u ranijim godinama oduzimati vrijeme i novac svima. 

Napominje i kako je Općina uložila dosta sredstava, onoliko koliko može izdvojiti, za uređenje grada, poboljšanje cestovne infrastrukture, širenje vodovodne mreže i rekonstrukciju javne rasvjete na tom području i uvođenju štedljivijeg načina grijanja u školama i u samoj zgradi Općine Posušje. “Velik značaj dali smo i kulturno sportskim zbivanjima, koje uz pomoć brojnih udruga i volontera uglavnom organizira Općina. Nakon ove četiri godine, možemo s ponosom reći da je manifestacija pod nazivom ‘Posuško lito’’ najposjećeniji događaj u okruženju”, rekao je naš sugovornik i naglasio kako mnogo toga ne bi bilo moguće bez velikog doprinosa volontera koji daju sebe u taj cijeli projekt.

Lončar je predsjednik i Lokalnog ekonomskog vijeća u kojem se nalaze načelnik Branko Bago, predstavnici Općinskog vijeća, razvojnih agencija iz hercegovačkih županija i predstavnici gospodarstvenika. “Godišnje održimo nekoliko sastanaka lokalnog gospodarskog vijeća na kojem se donose određeni zaključci u kojem bi smjeru trebalo djelovati kako bi se uspostavila bolja i tješnja suradnja između gospodarstvenika, razvojnih agencija i lokalnih predstavnika vlasti”, objasnio nam je ulogu tog tijela Lončar.

“Dosadašnja suradnja je dobra, kvalitetna i konstruktivna, jer zajednički djelujemo prema određenim projektima. Gospodarstvenici se rado odazivaju na te sastanke na kojima se, na jedan otvoren način, razgovara o problemima i predlažu rješenja tih problema na području Općine Posušje”, kaže nam Lončar. 

Lončar ponovno naglašava kako mu je iznimno drago da je, bez obzira na odnos snaga u Općinskom vijeću, suradnja s oporbom oko gospodarskih pitanja i razvoja općine na visokoj razini. 

Drago mu je da se aktivno počelo raditi i na podizanju turističke ponude i turizma, kao još jedne grane gospodarstva općenito. “Do sada se nije aktivno radilo na podizanju turističke ponude. Nije bilo ni moguće, s obzirom na to da mi kao Općina po zakonu nismo mogli imati turističke zajednice koje bi promovirale sadržaj i prirodne ljepote s kojima se itekako možemo pohvaliti. Međutim, ako se u skoroj budućnosti uistinu promjeni zakon o turizmu, kako se najavljuje, i budemo mogli upravljati razvojem turizma kao lokalna samouprava, onda ćemo biti u boljoj poziciji da promoviramo, kao što sam već rekao, prirodne ljepote našeg Posušja”, objasnio je Lončar.

Dodao je kako Općina razvija određenu  prometnu i drugu infrastrukturu oko Parka prirode Blidinje, kako bi se povećale mogućnosti proširenja ponude i povećanja smještajnih kapaciteta. “Posušje se nalazi na granici klima te možemo razvijati i planinski, odnosno zimski turizam, ali zbog blage mediteranske klime i blizine Jadrana možemo razvijati i ljetni turizam. Naravno, jedno ne isključuje drugo i sigurno je kako je potrebno napraviti dobar plan razvoja kako bi turizam, kao gospodarska grana, mogao pridonositi stanovnicima Općine preko cijele godine”, rekao je Ivan Lončar i dodao kako planinari i biciklisti iz cijele Europe dolaze u Posušje i na najveći vrh Pločno na Čvrsnici. 

Smatra da Općina Posušje, zbog blizine jadranskih turističkih središta, Dalmatinskoj zagori i Gradu Imotskom može sa svojim prirodnim ljepotama biti jedan dobar produžetak i nadopuna turističke ponude hrvatske obale. “Mi nismo i ne mislimo biti neka konkurencija, ali jedan dobar partner na obostranu korist itekako možemo biti”, rekao je Lončar i dodao kako smatra da bolju turističku ponudu može potaknuti i suradnja između hercegovačkih općina poput Rame, Mostara i drugih, koje se itekako imaju čime pohvaliti, od prirodnih ljepota do povijesnih lokaliteta.  

Jednu od najvećih prepreka razvoju turizma vidi u neizgrađenom graničnom prelazu. “S hrvatske strane prijelaz je izgrađen i napravljen, ali ne radi u punom kapacitetu, jer s BiH strane tek počinju radovi. Nadamo se kako bi uskoro i to moglo biti završeno, jer je zemljište otkupljeno, idejni projekt gotov, a i financiranje izgradnje uskoro bi moglo biti zaokruženo”, rekao je naš sugovornik i dodao kako se nada da će i to ‘usko grlo’ biti ubrzo završeno. 

“Najbitnije je da nema svađa u Općinskom vijeću. Uspjeli smo postaviti dobru priču da smo tu svi zajedno za naš narod i da zajednički moramo donositi odluke za boljitak našeg kraja”, rekao je Lončar. 

“Posušje gledam kao kraj koji ima jednu veliku perspektivu u svakom pogledu. Imamo dvije poslovne zone, školujemo radnike koji nam trebaju za rad u tim zonama, razvijamo vodovodnu i kanalizacijsku infrastrukturu u sklopu prekogranične suradnje, radimo na razvoju turizma. Dakle, ulažemo u sve ono gdje vidimo da nam naš geografski položaj može ponuditi da se razvijemo više”, rekao je Lončar. Dodaje kako je Posušje općina s najmlađom populacijom stanovništva i kako upravo ta činjenica njega i Općinsko vijeće tjera na daljnji razvoj Općine i ulaganje u infrastrukturu.

“Pomaci se rade polako, ali su vidljivi. Smatram kako ćemo kroz narednih nekoliko godina postati poželjni kako za strane, tako i za domaće ulagače i nadam se da će to stanovništvo i osjetiti kroz razvoj infrastrukture, ali i kroz kvalitetan rad s mlađim uzrastima, bilo da je riječ o sportskim klubovima i udrugama mladih”, rekao je naš sugovornik. Dodaje kako, nažalost, Općina često ne može pružiti adekvatnu potporu raznim sportskim i kulturnim krugovima. “Međutim, nastojimo sa svima imati dobru suradnju kako bi mogli nastaviti izgrađivati bolje i razvijenije Posušje”, rekao je predsjednik Općinskog vijeća Posušja Ivan Lončar u razgovoru za Direktno. 

Direktno.hr

OGLASI

Loading