Select Page

Ivica Pavković:  Vlada Federacije BiH mora jednako pomoći svim klubovima iz Federacije u Premijer ligi

Ivica Pavković:  Vlada Federacije BiH mora jednako pomoći svim klubovima iz Federacije u Premijer ligi

Izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH je na posljednjoj sjednici Doma naroda pokrenuo nekoliko inicijativa.

Prva se odnosi na nepravednu raspodjelu financijskih sredstava prema klubovima koji se natječu u nogometnoj Premijer ligi BiH.

Krajem prošle godine Vlada Federacije BiH je dodijelila financijsku pomoć od po 1,5 milijun KM za dva nogometna kluba s područja Federacije, a koja se natječu u Premijer ligi BiH. Sredstva su namijenjena za izgradnju sportske infrastrukture.  Pozdravljam tu Odluku Vlade, jer su sredstva neophodna kako bi klubovi mogli ispuniti uvjete natjecanja u Premijer ligi, a koje nalaže UEFA preko Nogometnog saveza BiH. Svi klubovi koji se natječu u najvišem rangu BiH nogometa moraju imati zadovoljavajuću rasvjetu čija izgradnja košta oko 2 milijuna maraka, neophodni su i pomoćni tereni koji moraju imati standardne nogometne dimenzije, u tijeku je projekt izgradnje hibridnih travnjaka, a učešće svakog kluba je oko 800 tisuća KM, najavljeno je i uvođenje VAR tehnologije gdje se također od klubova očekuju značajna ulaganja kako bi se taj sustav mogao primjenjivati itd. 

Sličnu je stvar napravila i Vlada RS s financijskom pomoći jednom klubu iz RS-a koji se natječe u Premijer ligi BiH. 

Međutim, postavlja se pitanje što je s ostalim klubovima koji se natječu u Premijer ligi? Kako će oni ispuniti uvjete da bi mogli nastaviti natjecanje u najvišem rangu BH nogometa, posebno „s manjim“ klubovima koji su u puno težoj financijskoj situaciji od klubova koji su dobili financijsku injekciju? Ako se nastavi ovakav selektivan pristup, natjecanje u Premijer ligi BiH će biti deseterokružno između četiri kluba.

Obzirom na navedeno, pokrećem inicijativu prema Vladi Federacije BiH da financijski pomogne i ostalim klubovima s prostora Federacije koji se natječu u nogometnoj Premijer ligi BiH, ali da ta sredstva budu strogo namijenjena za izgradnju športske infrastrukture i da se na taj način pokaže pravednost da su svi klubovi u Premijer ligi isti za Vladu. – rekao je Pavković

Druga inicijativu uputio je JP Ceste Federacije BiH

Odlukom Vlade Federacije BiH od 13.03.2019. godine, a na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, dotadašnja regionalna cesta R-419 Posušje – Jablanica razvrstana je u magistralnu cestu s oznakom M-17.5. Od tada pa do danas ulaganje u tu cestu je skoro pa zanemarivo. Ta cesta je bila u puno boljem stanju dok je bila regionalna. Kako cesta prolazi kroz Park prirode Blidinje koji sve više postaje turističko odredište, a kako je to i najbliža dionica iz Bosne prema moru, iz godine u godinu promet na navedenoj cesti je sve veći. Kako se radi o brdsko planinskom prostoru s prosjekom od preko 1000 metara nadmorske visine, gdje su zimi temperature jako niske sa snijegom i ledom, ova cesta zahtjeva posebnu pozornost. 

Zbog navedenoga tražim od JP Ceste Federacije BiH da u svom planu i programu ili kroz vanredno održavanje predvidi sredstva za ozbiljnija ulaganja u ovu cestu, a posebno u dio ceste na relaciji Posušje – Rakitno, prostor gdje živi većina stanovnika kroz koje prolazi ova magistralna cesta. 

Molim stručne službe da ovu inicijativu proslijede i Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, jer je ova cesta 2019. godine i dobila status magistralne ceste upravo na prijedlog ovog ministarstva. – rekao je Pavković

Treću inicijativu uputio je Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike u kojoj je inzistirao na pravednijoj raspodjeli sredstava od strane Federalnog ministarstva rada i socijalne politike prema javnim kuhinjama koje djeluju na području Federacije. Istakao je kako je neprihvatljivo da dvije javne kuhinje s područja Hercegovine budu zaobiđene kod dodjele financijske pomoći i zatražio da se ova nepravda ispravi, a ubuduće da se sredstva dodjeljuju transparentno, po jasno utvrđenim kriterijima.

OGLASI

Loading