Select Page

Proračunskim korisnicima u ŽZH povećane plaće

Proračunskim korisnicima u ŽZH povećane plaće

Predstavnici Vlade Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) i Sindikata MUP-a ŽZH-a potpisali su u petak novi kolektivni ugovor koji, među ostalim, predviđa povećanje plaća od 5,5 posto. Po riječima županijskog ministra financija Tonija Kraljevića, prije samog čina potpisivanja, Vlada ŽZH-a donijela je odluku da se koeficijenti usklade i za sve ostale državne službenike i namještenike u županijskim institucijama, pa će se povećanje plaće odnositi i na njih.

“Kod plaća državnih službenika i namještenika nismo išli linearno s povećanjem od 5,5 posto, već su koeficijenti korigirani za 0,3 posto i sada su izjednačeni kod svih proračunskih korisnika, ne samo u MUP-u. Ovime je nakon sedam godina otklonjen diskriminirajući element koji je nastao kroz kolektivni ugovor potpisan s prosvjetom 2010. godine, a koji nije praćen promjenom koeficijenata kod ostalih proračunskih korisnika”, dodao je Kraljević. Pored povećanja plaća, postignuti sporazum odnosi se i na redovitu uplatu doprinosa što će omogućiti odlazak u mirovinu na vrijeme, zatim isplatu pune plaće svim korisnicama proračuna dok su na porodiljnom dopustu te druge beneficije.

Predsjednik Sindikata MUP-a ŽZH-a Vjekoslav Markota kazao je kako je zadovoljan postignutim dogovorom, istaknuvši kako će zaposlenici županijskog MUP-a ubuduće imati pravo i na jubilarne nagrade što do sada nije bio slučaj. “Pregovore smo vodili u ministarstvu financija u duhu socijalnog, fer i korektnog dijaloga, čime se došlo do ovakvog kolektivnog ugovora. Zahvaljujem premijeru Zdenku Ćosiću i ministru financija Toniju Kraljeviću što su nam to omogućili”, kazao je Markota.

Predsjednik Vlade ŽZH-a Zdenko Ćosić naglasio je kako su nastojanja Vlade bila da se izbalansira status svih korisnika proračuna sukladno njihovim radnim mjestima i stručnoj spremi. Ćosić je dodao kako se pri izradi novog kolektivnog ugovora vodilo računa da on “ne bude samo mrtvo slovo na papiru, nego da bude provediv”. Sporazum je potpisan na razdoblje od godinu i pol dana.

Abcportal.info

OGLASI

Loading