Select Page

IZ DALEKE POVIJESTI: Brdo Nečajno povijesni lokalitet (1800-2000 prije Krista)

IZ DALEKE POVIJESTI: Brdo Nečajno povijesni lokalitet (1800-2000 prije Krista)

Već više od desetljeća nekoliko skupina Posušana i Hercegovaca ljeti se susreću na brdu Nečajno (Grude-Posušje) te potiču mnoge projekte pa i sustavnije čuvanje daleke povijesti.

Tako je povijesno brdo Nečajno česta tema na brojnim  susretima kulturnih djelatnika na Grginu Guvnu u posuškom Osoju. Sudionici posjeta tom povijesnom brdu  doznali su više vrijednih podataka o Nečajnu i od stručnih osoba i članova Ogranaka MH Grude i Posušje.

Na površinskom kopu pronađeni su dijelovi lončanica iz ranog brončanog  doba. Neki su završili u muzeju u Sarajevu a neki i u obitelji Šego i Kovač.

Za posjeta mnogih pa i mladih iz Posušja, Gruda i Imotskog, pristignu i članovi posuškog Vijeća mladih  koji su već upoznati s nekim važnim podatke iz povijesnih zapisa o tom  lokalitetu (1800 – 2000. prije Krista).

Potiče se i dalje doznati sve vrijedno o Nečajnu jer se radi o zaista  povijesnom lokalitetu o kojemu se ipak još uvijek ne zna mnogo toga vrijednoga. Organizatori posjeta Nečajnu i u Posuškom litu kane prirediti i neke novine prigodom posjeta tom brdu iz daleke prošlosti koje se nalazi na uzvišenju iznad MZ Osoje i na granici Grude-Posušje. Tu pristižu i posuški planinari te zaljubljenici hercegovačkih ljepota i povijesnih vrijednosti, pa i susjedi iz Dalmacije.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading