Select Page

Izaslanstvo općine Posušje na otkrivanju spomenika Kati Šoljić

Izaslanstvo općine Posušje na otkrivanju spomenika Kati Šoljić

U Mitnici, vukovarskom prigradskom naselju, danas je u 14 sati otvoren spomenik Kati Šoljić i njenim poginulim sinovima. Inicijatori njegove izgradnje i organizatori događaja su Udruga veterana 4. gardijske brigade i Udruga branitelja „Oluja“ iz Podstrane, a dio je službenog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2022.

Otvaranju su nazočila brojna visoka izaslanstva, predstavnici braniteljskih udruga te mnogi Hrvati domoljubi iz Hrvatske i inozemstva, među njima i izaslanstvo iz općine Posušje, načelnik Ante Begić, predsjednik općinskog vijeća Ivan Lončar te predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje.

„Kata Šoljić je simbol žrtve svih majki čija su djeca nastradala u hrvatskom obrambenom Domovinskome ratu. Zajedno s našim braniteljskim udrugama, gospodarstvenicima i ostalim institucijama i pojedincima sudjelovali smo u simboličnom financiranju izgradnje spomenika. Međutim, posebna čast nam je što je spomenik izgrađen od posuškog kamena, i da je na njemu radio Posušanin Mario Mihalj – maloljetni dragovoljac, čime smo dodatno učvrstili veze između Posušja i Vukovara.“ – rekao je ovom prilikom načelnik Begić.

Dr. Franjo Tuđman odlikovao ju je redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrijednosti, a 2004. godine primila je nagradu Junakinja hrvatskog Domovinskog rata koju je dodijelila Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata.

Preminula je u srpnju 2008. u bolnici Sveti Duh u Zagrebu, a pokopana na vukovarskom Novom groblju. Park u zagrebačkom naselju Trešnjevka nosi njezino ime.

Tijekom dana izaslanstvo općine Posušje posjetilo je i spomen obilježja diljem Vukovara, spomen obilježje Blagi Zadri, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, Spomen dom na Ovčari, vukovarsku bolnicu te Ivankovo gdje su pred Spomen obilježjem poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata uz molitvu zapalili svjeće. Također su posjetili i Dom hrvatskih branitelja u Ivankovu.

OGLASI

Loading