Select Page

Izaslanstvo općine Posušje ODALo POČAST Vukovaru i žrtvama Domovinskog rata

Izaslanstvo općine Posušje ODALo POČAST Vukovaru i žrtvama Domovinskog rata

30. je obljetnica stradanja Vukovara u Domovinskom ratu. Središnje obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. počelo je jutros okupljanjem i komemorativnim programom “Vukovar – mjesto posebnoga pijeteta” u krugu vukovarske bolnice.

Deseci tisuća ljudi u koloni sjećanja uputili su se potom Križnim putem do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Među njima je bilo i izaslanstvo općine Posušje, načelnik Ante Begić i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje.

Dan ranije, uz molitvu, svijeće su zapalili pred spomen obilježjem i na grobu heroja Domovinskog rata Blage Zadre, spomen obilježjem pred vukovarskom bolnicom, Bijelim križem, spomen obilježjem na Ovčari te pred spomen obilježjem s vječnim plamenom na Memorijalnom groblju.

Bitka za Vukovar bila je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. Grad je pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija bio 87 dana, a bitka za Vukovar završila je 18. studenoga 1991. njegovom okupacijom koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Okupacija je značila protjerivanje većine nesrpskoga stanovništva iz grada i okolnih naselja, a ratni zločin počinjen je nad ranjenicima i osobljem vukovarske bolnice na Ovčari. Prema podacima vukovarske bolnice, ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još danas 300-tinjak Vukovaraca nalazi se na popisu nestalih.

U spomen na 18. studenoga 1991., Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se dostojanstveno i primjereno toga datuma odavala počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading