Select Page

U Koloni sjećanja oko 70.000 ljudi: Najtužnija povorka na vukovarskom groblju, upečatljiv govor Msgr. Hranića

U Koloni sjećanja oko 70.000 ljudi: Najtužnija povorka na vukovarskom groblju, upečatljiv govor Msgr. Hranića

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju odana je počast vukovarskim žrtvama.

Vukovar se danas prisjeća dana kada je slomljena obrana tog grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima. Iza deset sati počeo je program ispred vukovarske bolnice, a potom je u 10 sati i 30 minuta krenula Kolona sjećanja.

Kolonu sjećanja predvodili su hrvatski branitelji Vukovara te predstavnici obitelji poginulih, zatočenih i nestalih, ali i predstavnici HRVI koji su branili Vukovar.

Inače, u Vukovaru se uz brojne građane, koji su se došli pokloniti tom gradu i njegovim žrtvama, nalaze i predstavnici vlasti. Tako je ondje i predsjednik Republike Zoran Milanović, koji nije davao izjavu za medije, ali i predsjednik Sabora Gordan Jandroković te predsjednik Vlade Andrej Plenković. Milanović i Plenković su razmijenili nekoliko riječi, ali nije poznato o čemu su točno razgovarali.

“Prošlo je 30 godina, ali sjećanja su i dalje živa, Hrvati će zauvijek pamtiti Vukovar. Iskazujemo poštovanje gradu, prisjećamo se žrtava. Zlu se treba suprotstaviti, onima koji su takli u hrvatski narod tad se moralo suprotstaviti. Zahvalni smo herojima rata, pamtimo žrtvu, ali okrećemo se budućnosti”, rekao je predsjednik Sabora Jandroković.

Sa zvučnika puštali riječi Siniše Glavaševića

Mnoštvo ljudi, prema procjeni novinara nekoliko desetaka tisuća, prolazilo je ulicama Vukovara kako bi u Koloni sjećanja odali počast poginulim i ubijenim braniteljima Vukovara, civilima i nestalima u obrani u toga grada 1991. godine.

Kolona je prošla Ulicom bana Jelačića, ispod vukovarskog Vodotornja čija je obnova završila prošle godine te se nalazi u funkciji Memorijalnog centra, a na kojem je još uvijek vidljivo 640 oštećenja izazvanih učestalim topničkim i drugim napadima na Vukovar u jesen 1991. godine.

Dok je kolona prolazila ispred zgrade Hrvatskog radija Vukovar djelatnici toga radija sa zvučnika su puštali tonska javljanja izvješća svoga urednika i novinara Siniše Glavaševića, koji je 20. studenoga 1991. godine ubijen na Ovčari zajedno sa 199 drugih žrtava. Cijelo vrijeme dok je kolona sjećanja dostojanstveno prolazila Vukovarom sa zvonika župne crkve sv. Filipa i Jakova odzvanjaju zvona.

Dolazak na Memorijalno groblje

Po dolasku na Memorijalno groblje državna i druga izaslanstva položila će vijence i zapalila svijeće, dok je molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu predvodio je msgr. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit poručivši da je Božjom providnosti Isus Krist svojom smrću na križu raskinuo okove grijeha i tamu smrti.

“Danas, o 30. obljetnici stradanja ovoga grada, naša se duša obnavlja vjerom jer znamo da nam život i smrt sjaje u Njegovu (Isusovu) uskrsnuću. Pogledaj milostivo na naše molitve za sluge i službenice Tvoje čija su tijela ovdje ukopana da čekaju slavni dan uskrsnuća…”, molio je  kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju u Vukovaru msgr. Hranić.

OGLASI

Loading