Select Page

Izlet Velikoga župnog zbora fra Grga Martić iz Posušja

Izlet Velikoga župnog zbora fra Grga Martić iz Posušja

Kao i svake godine, tako i ove, Veliki se župni zbor fra Grga Martić iz Posušja nakon naporne godine odlučio za izlet. Ove je godine destinacija bila Nacionalni park Krka.

Dana 27. svibnja 2017. godine nakon jutarnje svete mise krenuli smo prema Nacionalnom parku Krka. Kod nas burovito, u središnjoj Dalmaciji, Nacionalnom parku Krka sunčano i jako vruće.

Subota je dan stvoren za obići preksane slapove, prirodne ljepote, uživanje u svježem zraku, udisanje kulture, ali i edukativnih sadržaja koje nudi Nacionalni park. Cijeli smo Nacionalni park obišli uz povremeno zaustavlajnje pokraj slapova gdje smo napravili nekoliko fotografija, a potom se odmorili i popili kavu. Park je uistinu impresivan, a pogotovu kada smo se osvježili uz sladoled, popili kavu ili pojeli palačinke te uz sve to razgledali bogomdane ljepote.

Rijeka Krka danas ima 7 sedrenih slapova i njezine ljepote predstavljaju prirodni krški fenomen, koji se preporučuje posjetiti u proljeće i ljeti jer je tada u punom sjaju, a možete se i osvježiti u čistoj vodi, a iako se nama činilo hladno, hrabrih kupača, turista je svakako bilo.

Nakon slapova i središta Nacionalnoga parka otišli smo na otočić Visovac. Visovac je biser Nacionalnoga parka na kojem franjevački samostan i crkva čine cjelinu otočića i Visovačkoga jezera. Visovac su prvo naselili augustinci, a potom su ih 1445. godine zamijenili franjevci iz Bosne. Franjevci su sagradili novu crkvu sa dva glavna oltara. Samostan na Visovcu posjeduje arheološku zbirku povijesnoga crkvenog ruha i posuđa, te bogatu knjižnicu s mnogim vrijednim knjigama i inkunabulama. Sakralni su sadržaji jezgra Nacionalnoga parka Krka koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Nakon posjeta Visovcu, okrijepili smo se hranom koje su naše vrijedne članice iz Zbora pripremile kod svojih kuća.

Nakon prekrasne prirode i oaze mira s velikom dozom duhovnosti i vjere, otišli smo po još jednu molitvu i zagovor, u grad Sinj. Kratku stanku uz kavu i molitvu završili smo u gradu alke – Sinju.

Hvala našemu župniku fra Mladenu Vukšiću i našoj voditeljici zbora s. Marini Ivanković na još jednom prekrasnom izletu, gdje se uvijek uz dozu duhovnosti uživa u prirodnim ljepotama, ovaj put Hrvatske.

OGLASI

Loading