Select Page

IZMJENE ZAKONA O MIO: Umirovljenici će moći primati plaću i mirovinu

IZMJENE ZAKONA O MIO: Umirovljenici će moći primati plaću i mirovinu

Umirovljenici u Federaciji Bosni i Hercegovini koji su napunili 40 godina radnog staža ili pak 65 godina starosti te imaju mogućnost ponovnog zaposlenja to će pravo ubuduće moći ostvariti, bez da gube pravo na primanje mirovine, piše Večernji list BiH.

Naime, novi Zakon o MIO, koji je na snazi nešto više od godinu dana te koji je omogućio redovit rast mirovina svim korisnicima, osim onih koji primaju maksimalan iznos mirovine svake godine, ukinuo je mogućnost istodobnog primanja plaće i mirovine, zbog čega je više stotina korisnika Federalnog zavoda MIO u protekloj godini dana moralo birati hoće li nastaviti raditi ili primati mirovinu.

Vlada FBiH

Budući da je članak 116. Zakona o MIO, koji propisuje mogućnost rada i primanja mirovine, poslan na ocjenu ustavnosti, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj posljednjoj sjednici odlučila je isti izmijeniti. Vlada FBiH na prošlotjednoj sjednici u točki u kojoj se izjašnjava o inicijativama utvrdila je odgovore na inicijative za utvrđivanje ustavnosti članka 116. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju Federacije BiH, a koje su, odvojeno Ustavnom sudu Federacije BiH, uputili potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović i Županijski sud u Zenici. Razlog zbog kojeg je sporni članak zakona dan na ocjenu ustavnosti je činjenica da nigdje u Europi nije ograničeno ovo pravo umirovljenicima, odnosno ne moraju birati između posla i mirovine. “Vlada Federacije Bosne i Hercegovine stava je da kroz izmjene i dopune Zakona o MIO, čija je izrada u tijeku, izmijeni i spornu odredbu članka 116. Zakona”, zaključila je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na svojoj posljednjoj sjednici. Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne skrbi Kenan Spahić za Oslobođenje je objasnio u kojem smjeru idu izmjene i dopune spomenutog zakona na kojima radi Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Spahić ističe kako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine namjerava donijeti rješenje kakvo je postojalo i u ranije važećem zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Tako bi mirovinu i plaću istodobno ubuduće mogli primati samo oni koji su ostvarili punu mirovinu. Odnosno osobe koje su mirovinu ostvarile napunivši 65 godina starosti ili pak 40 godina radnog staža.

Odredbe Zakona

Podsjetimo, prema podacima Zavoda MIO Federacije Bosne i Hercegovine, broj korisnika kojima je trenutačno obustavljena isplata mirovina radi zasnivanja radnog odnosa je 550.

Riječ je, kako navode iz spomenutog Zavoda, o umirovljenicima čija je prosječna mirovina iznosila 550,04 konvertibilne marke. Pravo na rad, odnosno primanje plaće i mirovine u isto vrijeme, imaju i umirovljenici u Republici Srpskoj. “Odredbama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju ‘Službeni glasnik Republike Srpske’: broj 134/11, 82/13 103/15 propisano je: ‘Ako netko od korisnika obiteljske mirovine stekne status osiguranika, isplata mirovine tom korisniku obustavlja se za vrijeme trajanja osiguranja, a ostalim korisnicima obiteljske mirovine određuje se novi iznos mirovine’”, navode iz Ureda za odnose s javnošću Zavoda MIO Republike Srpske.

Glasnogovornik Zavoda MIO Republike Srpske Tihomir Joksimović objašnjava kako iz navedenog proizlazi da korisnik osobne, odnosno starosne i invalidske mirovine u ovom bh. entitetu, koji stekne status osiguranika Zavoda MIO, može istodobno biti i u statusu osiguranika (zaposlenog), pri čemu se ne vrši obustava isplata mirovine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading