Select Page

Izložbom slika Vlaha Bukovca otvoreno Mostarsko proljeće

Izložbom slika Vlaha Bukovca otvoreno Mostarsko proljeće

Ovogodišnje izdanje Mostarskog proljeća – 21. dani Matice hrvatske otvoreni su izložbom velikog hrvatskog slikara Vlaha Bukovca u Galeriji “Aluminij”.

Postav pod nazivom “Portreti obitelji”, koji kao dar Mostaru stiže iz Umjetničke galerije Dubrovnik, čini trinaest remek-djela hrvatskog slikara, dva autoportreta njegovih kćeri i nekoliko obiteljskih fotografija.

Izložbu i Mostarsko proljeće otvorio je predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović, koji je kazao kako sve ove godine Matica hrvatska Mostar radi izvrstan posao.

– Hvala vam što ste nas učinili posebnim. Imam posebnu čast i privilegiju kazati nešto ovako: što bi bio Mostar bez proljeća, a što bi bilo proljeće bez Matice? Sa zadovoljstvom otvaram ovu izložbu i Dane Matice hrvatske i zahvaljujem prijateljima iz Dubrovnika što su nam omogućili da možemo uživati u ovoj večeri – kazao je Čović.

Direktor Aluminijevih korporativnih komunikacija i voditelj Galerije “Aluminij” Darko Juka istaknuo je kako je jako puno truda uloženo da se Bukovčeva platna donesu u Mostar.

– Izvesti Vlahu Bukovca iz dubrovačkih zidina moguće je samo ako gospari imaju povjerenja u vas, a povjerenje se ne rađa preko noći. Ono se gradi godinama, kroz suradnju, kroz zajedništvo, kroz sinergiju. Dovesti ovu izložbu u Mostaru bilo je jako teško i ponos je time veći što su ta djela danas ovdje i što vas možemo darovati s trinaest umjetnina koje potpisuje Vlaho Bukovac – poručio je Juka.

Predsjednica Matice hrvatske Mostar Ljerka Ostojić u svom je obraćanju kazala kako je i ove godine vrijedni tim Matice hrvatske Mostar pomno birao i pripremao program Mostarskog proljeća.

– Osim umjetnosti, Matica hrvatska posebno naglašava i slavi kulturu rada. Stoga na kraju želim citirati naše gospara Luku Paljetka: “Proljeće je reklo: ‘Dosta je zime, i zato evo me’, i u to ime izdalo je nalog šaren svakom cvijetu – ‘spavanja je dosta, ostavi sjetu, kakav je to način, na što to liči, iz kreveta skači smjesta, i niči!’. Mostarsko je proljeće niklo 21. prvi put – kazala je Ostojić.

Počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar i voditelj projekta Josip Muselimović ocijenio je kako će Mostar za vrijeme trajanja manifestacije biti istinska prijestolnica kulture ne samo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, nego i u cijeloj BiH i šire.
– Organizirati jednu ovakvu kulturnu manifestaciju zaista nije jednostavno, a mi sve to radimo zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji i izgrađenim partnerstvima s kulturnim centrima u Sarajevu, Splitu, Dubrovniku, Banjaluci, Zagrebu i drugim gradovima – istaknuo je Muselimović.

U okviru 21. dana Matice hrvatske, koji ove godine traju do 11. lipnja, bit će upriličeno trideset i pet kulturnih programa.

Pored izložbe Vlaha Bukovca u likovnom dijelu programa planirana je i likovna kolonija Krešimira Kreše Ledića te izložba djela iz fundusa Umjetničke galerije BiH.

Ljubitelji književne umjetnosti imat će priliku vidjeti i sresti najveće živuće dramske pisce i pjesnike kao što su Miro Gavran i Luko Paljetak, a bit će predstavljena i knjiga Zlatka Dalića “Rusija naših snova” o kojoj će govoriti Miroslav Ćiro Blažević, Blaž Slišković i Anton Samovojska.

Iznimno bogat bit će kazališni program. Tako će u Mostaru gostovati Teatar Gavran s predstavom “Sve o ženama”, zatim Kamerni teatar 55 s predstavom “Mirna Bosna”, Gradsko kazalište mladih Vitez izvest će “Carevo novo ruho”, zagrebački Gala teatra gostuje s predstavom “Samo jedna žena”,
HNK Zadar izvest će predstavu “Lice”, a HNK Split predstavu “Paralelni svjetovi”.

Ansambl Narodnoga pozorišta Mostar u okviru Mostarskog proljeća izvest će predstavu “Anđeli Babilona”, a Hrvatsko narodno kazalište Mostar premijerno će izvesti predstavu “Kraljevo”.

Visoki pokrovitelj 21. dana Matice hrvatske je Hrvatski narodni sabor, a generalni sponzor Javno poduzeće Elektroprivreda HZ HB.

vecernji.ba

OGLASI

Loading