Select Page

Jači dolar i dobitonosne prodaje spustili cijene nafte prema 65 dolara

Jači dolar i dobitonosne prodaje spustili cijene nafte prema 65 dolara

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 65 dolara pod pritiskom snažnijeg dolara i vala dobitonosnih prodaja.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 51 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 65,16 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 41 cent višoj cijeni od 62,09 dolara u odnosu na zatvaranje u petak.

Cijene je u Londonu prigušio jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

Dodatni su pritisak generirale dobitonosne prodaje, signalizirajući da trgovci ne očekuju njihov značajniji rast u predstojećem razdoblju.

U SAD-u je cijene nafte po njihovom tumačenju poduprla smanjena opskrba iz Kanade zbog smanjenja kapaciteta naftovoda.

Time se razlika u cijeni barela u Londonu i na američkom tržištu spustila ispod tri dolara, u odnosu na sedam dolara koliko je iznosila početkom godine.

Manja razlika u cijeni čini uvoz američke nafte manje privlačnim za potrošače u sjeverozapadnoj Europi, osobito u sezoni radova na održavanju rafinerija u SAD-u.
“Manje sirove nafte protječe iz Kanade u američko čvorište Cushing uslijed ograničenog kapaciteta naftovoda Keystone”, tumače u bilješci analitičari Commerzbanka.

Cijene pak kontinuirano pruža smanjena opskrba iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC), koja bi trebala spustiti razinu globalnih zaliha na petogodišnji prosjek.

“OPEC i Rusija nastavljaju podupirati smanjenje proizvodnje koje bi trebalo biti dokončano krajem ove godine. Ujedno umiruju tržišta da će povećanje proizvodnje nakon isteka dogovora o smanjenju biti precizno dogovoreno”, ocijenio je William O’Loughlin iz Rivkin Securities.

Njihova nastojanja potkopava veća američka proizvodnja, koja se iščitava i iz nastavljenog povećanja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlom tjednu. Pritom se u SAD-u već proizvodi rekordnih 10,27 milijuna barela dnevno, napominje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 62,89 dolara, te je porasla 48 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

vecernji.ba

OGLASI

Loading