Select Page

NAKON ODLUKE SENATA: Trumpu “omogućen” povratak u Bijelu kuću

NAKON ODLUKE SENATA: Trumpu “omogućen” povratak u Bijelu kuću

Sada je i službeno, nakon što je oslobođen pred Senatom, Donald Trump koji je napustio Ovalni ured 20. siječnja i prvi je bivši američki predsjednik kojemu se sudilo nakon napuštanja ureda, ima se pravo kandidirati za još jedan mandat.

Veći dio suđenja proteklih dana usmjerio se na to koliko je Trump znao o postupcima svojih pristaša koji su upali u Kongres nastojeći spriječiti zastupnike oba doma da potvrde izbornu pobjedu Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima u studenome.

Osuda nije bila vjerojatna

Osuda nije bila vjerojatna jer se najmanje 17 republikanca moralo pridružiti 50 demokrata da proglase Trumpa krivim. 

Optužnica izglasana u Zastupničkom domu 13. siječnja, koju je podržalo desetero republikanaca, Trumpa je teretila da je poticao pristaše na upad u zgradu Kongresa 6. siječnja dok su zastupnici održavali sjednicu na kojoj su trebali potvrditi pobjedu njegova protukandidata Joea Bidena.

Američki Senat proglasio je u utorak navečer suđenje Donaldu Trumpu ustavnim i time otvorio put za cjelovit postupak suđenja bivšem predsjedniku po optužbi za poticanje nasilja, a suđenje u Senatu počelo je u srijedu.

U napadu poginulo pet ljudi

Trump je dva mjeseca nakon izbora 3. studenoga na kojima je pobijedio demokratski kandidat Joe Biden ustrajno ponavljao neutemeljene tvrdnje da mu je izborna pobjeda ukradena, a njegov pokušaj da preokrene rezultat izbora kulminirao je nakon skupa 6. siječnja. U zapaljivom govoru na skupu Trump je ponovio tvrdnje o izbornoj prevari svojim pristašama, nakon čega je došlo do napada na Kapitol, sjedište zakonodavnih vlasti SAD-a, prenosi Index.hr. 

U napadima na Kapitol poginulo je petero ljudi, uključujući policajca koji je osiguravao Kapitol.

Po Trumpovim odvjetnicima, napad je bio “grozan”, ali je proces nepravedan, a demokratski tužitelji licemjerni – radi se, po obrani, o “političkoj osveti”.

Obrana je apsurdnim ocijenila vezati nasilje s govorom, naglašavajući da je Donald Trump pozvao pristaše da na “miran i domoljuban način” marširaju na Kapitol.

Uvjereni da bi Donald Trump opet učinio isto kada bi se vratio na vlast, demokratski tužitelji su pozvali američke senatore da bivšem predsjedniku onemoguće da se ponovno kandidira zbog poticanja svojih pristaša na napad na Kapitol.

Vecernji. Ba

OGLASI

Loading