Select Page

Janša i Slovenija preuzeli predsjedanje EU, odmah se dogodio veliki incident

Janša i Slovenija preuzeli predsjedanje EU, odmah se dogodio veliki incident
Slovenska oporba ogorčena je nastupom premijera Janeza Janše pred Europskom komisijom i smatra da je na početku slovenskog predsjedanja Vijećem Europske unije već prvog dana nanesena šteta.

Radilo se o nedopustivoj blamaži, kazao je u petak u izjavi za medije zastupnik oporbenih Socijalnih demokrata (SD) Matjaž Nemec.

Dodao je kako je ogorčen potezom Janše koji je na zatvorenom sastanku s Ursulom von der Leyen i kolegijom europskih povjerenika sa slovenskom vladom pokazivao staru fotografiju nekih istaknutih članove te stranke u društvu sudaca, pokušavajući dokazati svoju tezu da ljevica politički kontrolira pravosuđe svojim kadrovima.

Janša je na taj način sugerirao da je slovensko pravosuđe nemoguće reformirati jer su u njemu stari kadrovi ljevice, a zapravo se htio obračunati s političkim suparnicima, glavnim na predstojećim izborima, jer je na “spornoj” fotografiji i predsjednica Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon.

Prvi se put dogodilo da neka članica EU na prvi dan predsjedanja Vijećem iskoristi tu priliku za obračun s političkim suparnicima, iznio je Nemec pred novinarima.

Nizozemac se odbio fotografirati s Janšom

Taj incident je zasjenio dobru namjeru Komisije da Slovenija konstruktivno počne šestomjesečno predsjedanje Vijećem EU, no Janša je dobio jasne odgovore članova Komisije kakve je vrijednosti i direktive potrebno pratiti ako želimo jačati pravosuđe u pojedinim državama članicama, kazao je Nemec.

Incident zbog kojeg je u četvrtak izvršni potpredsjednik Europske komisije, nizozemski socijaldemokrat Frans Timmermans, odbio biti prisutan na zajedničkom podiju s Janšom prilikom snimanja “obiteljske” fotografije Europske komisije sa slovenskom vladom komentirala je i predsjednica stranke Socijalnih demokrata (SD) Tanja Fajon.

Ona je rekla da je Slovenija u zadnje vrijeme s Janšinom vladom ostavila “loš dojam” u europskim političkim, diplomatskim i novinarskim krugovima, ali da želi da se to popravi i da vlada uspješno provede svoje šestomjesečno predsjedanje, kako bi dokazala da brani europske vrednote, makar sumnja da će u tome uspjeti.

Janšini pristaše brane međutim navodni “suverenizam” i odlučnost koje je Janša pokazao u nastupu pred Europskom komisijom kojoj je pokazao svoje shvaćanje vladavine prava i slobode javnog govora, prenosi Hina.

Eurozastupnica iz Janšine stranke Romana Tomc kazala je da su mediji prenaglasili važnost spomenutog incidenta, a za nesporazum krivi Timmermansa koji je po njenoj ocjeni svojom reakcijom pokazao premalo poštovanja prema Janši, čiji su ga otvoreni pogledi na stanje sudstva u Sloveniji iznenadili.

(www.jabuka.tv | Foto: Reuters)

OGLASI

Loading