Select Page

JEFTINIJE I U HERCEGOVINI: Cijene goriva u BiH i jučer nastavile padati

JEFTINIJE I U HERCEGOVINI: Cijene goriva u BiH i jučer nastavile padati

Cijena goriva glavna je tema proteklih dana u Hercegovini. Nakon što su počele stizati vijesti o pojeftinjenjima u Bosni, a osobito nakon što je objavljeno da su na nekim crpkama u Republici Srpskoj cijene dizela ispod dvije marke, Hercegovci su se s pravom počeli pitati kada njih očekuje neko ozbiljnije pojeftinjenje.

Dizel na 2,21

 

I kako stvari stoje, ono je stiglo. Već ranije se na nekim crpkama vidio broj 2,21 što je u odnosu na ne tako davnih 2,46 KM za dizel solidno sniženje. Jučer je jedan naftni gigant na svojoj crpki cijenu dizela snizio na 2,21 KM, što je mnogima donijelo osmijeh na lice. A cijena goriva će kako sada stvari stoje nastaviti padati jer je i aktualna cijena, s obzirom na događanja na svjetskim burzama, viša nego što bi trebala biti, objavio je portal Vecernji.ba. Cijene barela nafte su već sada ispod rekorda zabilježenih 2012., 2011. i 2010. godine. Posljednji put sličnim cijenama se trgovalo prije čak pet godina, a što je još zanimljivo stručnjaci ne vide kraj sniženju cijena koje se događa kao posljedica neslaganja članica OPEC-a u vezi sa smanjenjem proizvodnje.

Business Insider piše da će novac koji se prije trošio na gorivo jednostavno biti preusmjeren u druge sektore. Ako cijena barela ostane blizu 60 dolara do 2016. godine, SAD i Kina će osjetiti rast BDP-a od 0,4 posto, a Japan i Eurozona doživjet će rast od oko 0,2 posto, piše Oxford Economics. Murray Edwards, vlasnik kanadske naftne tvrtke, tvrdi da se cijene goriva mogu spustiti do nevjerojatnih 30 dolara po barelu.

vecernji.ba

OGLASI

Loading