Select Page

Jelčić ostaje na čelu Skupštine, ŽZH na privremenom financiranju

Jelčić ostaje na čelu Skupštine, ŽZH na privremenom financiranju

Četvrta redovita sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke održana je u ponedjeljak u Širokom Brijegu.

Uz dva glasa protiv, predsjednik Skupštine ŽZH ostaje Ivan Jelčić (HDZ BiH) koji je na ovoj funkciji bio i posljednje četiri godine. Zastupnici su izabrali i povjerenstva te odbore.

Volio bih nastaviti u ritmu od prošlog saziva, da imamo dosta redovno sjednice koje će biti zanimljiva i da se o njima slobodno razgovara. Očekujem dobru suradnju između nas i zastupnika, a onda i s budućom Vladom, izjavio je medijima novi/stari predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić. koji bi, tehnički gledano, već na sljedećoj sjednici Skupštine mogao imenovati mandatara za sastav nove Vlade ŽZH.

Također, na sjednici je jednoglasno usvojena odluka o privremenon financiranju Županije Zapadnohercegovačke za prva tri mjeseca 2023. godine.

Podsjećamo da je Vlada ŽZH 30. prosinca 2022. u skupštinsku proceduru poslala prijedlog proračuna za 2023. godinu, no zbog zakonskih ograničenja i nemogućnosti usvajanja istoga na vrijeme, Skupština je morala usvojiti odluku o privremenom financiranju za prva tri mjeseca ove godine, no prema najavanja, privremeno financiranje moglo bi biti na snazi samo tjedan dana.

Nadam se da će se proračun u iznosu od 133 milijuna maraka na dnevnom redu Skupštine naći za sedam ili osam dana koji će biti usvojen kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje županije. Podsjećam na stabilizaciju županijskih financija gdje su ova dva saziva Vlade učinila ogromne iskorake što se tiče vraćanja dugova, prije svega poreznih dugova. Isto tako povećavaju se stavke za različiti široki spektar socijalnih davanja poput Zakona o zaštiti obitelji s djecom te će za tu stavku biti izdvojeno 10,3 milijuna maraka, rekao je ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević.

Aktualna Vlada i dalje je u tehničkom mandatu, a ranije je potvrđeno da nakon dugo vremena na čelu neće biti Zdenko Ćosić koji odlazi u državni Dom naroda.

Novi mandatar će, prema nepisanom pravilu unutar HDZ-a BiH u ŽZH, pripasti nekome iz Širokoga Brijega s obzirom da mjesto predsjednika Skupštine već nekoliko mandata pripada Ljubuškom.

U javnosti se spominju brojna imena, a najviše se spominju Vilson Crnjac, dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Široki Brijeg i ravnatelj Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH kao i aktualni ministar pravosuđa i uprave ŽZH Kristijan Zovko koji je u prošlom mandatu bio tajnik Vlade. Posljednjih dana spominje se i mladi zastupnik Skupštine ŽZH Ivan Damjanović koji je i jedan od dopredsjednika GO HDZ BiH Široki Brijeg.

Što se tiče nove Vlade, Županijski odbor HDZ-a BiH ŽZH će u ubrzo izaći s imenom novog mandatara, a onda će HDZ-ovska skupština većina ići dalje proceduralna. Što se tiče tog dijela, nema nikakvih bojazni, komentirao je Kraljević dodavši da smatra da će nova Vlada ŽZH, kao i stara, biti dobro struktuirana.

OGLASI

Loading