Select Page

Nino Raspudić: Etnoteritorijalni preustroj BiH je jedino rješenje

Nino Raspudić: Etnoteritorijalni preustroj BiH je jedino rješenje

Treći entitet je jedno od mogućih rješenja nacionalnog pitanja u BiH. Ono danas više nije tabu. O trećem entitetu kao o mogućem rješenju govori i zadnje izvješće Međunarodne krizne skupine. Nacionalna prava nije nužno zaštiti i teritorijalno, ali nakon što je iskompromitiran model institucionalne zaštite, kakav je postojao u Federaciji BiH prije intervencije međunarodne zajednice u izborno zakonodavstvo i bošnjačkog preglasavanja, neki oblik etnoteritorijalnog preustroja ostaje jedino rješenje, izjavio je prof.dr Nino Raspudić za portaloko.hr.

Na upit o TV kanalu hrvatskom jeziku u BiH Raspudić je kazao kako je Tv kanal na vlastitom jeziku nešto što imaju i manjine u razvijenim europskim demokracijama. -Kakav je realni status Hrvata u BiH koji su formalno konstitutivan narod, najbolje govori to pitanje, pojasnio je.

Probošnjačka američka politika – PROMAŠENA

Kazao je i kako je probošnjačka američka politika (koja nije donijela ničega dobroga ni Bošnjacima, već ih politički konfrontirala s Hrvatima) u BiH potpuno promašena.

-Njeni rezultati se danas jasno vide, a izgleda da su i sami toga svjesni jer više od godinu dana nisu imenovali novog veleposlanika u Sarajevu. Kritizirao sam američku politiku podržavanja platforme koja je politički eliminirala malobrojniji narod i činit ću to i dalje ako se ona nastavi u tom smjeru. Ali jednako tako podržat ću svaki američki potez kojeg budem smatrao pozitivnim i konstruktivnim. Dakle nemam nikakav apriorni antiamerički ili antizapadni stav, ali ne mislim pljeskati politici koja mi roditeljima oduzima politička prava, kazao je Raspudić odgovarajući na optužbe dr. Ive Banca da je desno i antizapadno orijentiran.

Raspudić je pojasnio kako je BiH složena i krhka država koja je nakon Daytona krenula u krivom smjeru.

-Uz aktivno asistiranje međunarodne zajednice Federacija BiH je, nametnutim promjenama izbornog zakona, koje je omogućilo brojnijem narodu da malobrojnijem odabire političke predstavnike, pretvorena u ekskluzivni bošnjački entitet, uz postojeći srpski, koji je, unatoč deklarativnom protivljenju, ustvari cijelo vrijeme osnaživan. Žalosno je što je donedavno i Hrvatska aktivno sudjelovala u političkom eliminiranju vlastitog naroda u susjednoj državi. Stipe Mesić je u tome najbolji primjer, kazao je.

BiH nije reprezentacija svih

Za reprezentaciju BiH dr Raspudić je ponovio kako je to reprezentacija samo jednog, bošnjačkog naroda. -I ja to respektiram i nemam s tim problema. Ali imam problema s hinjenjem da je to reprezentacija svih, a pogotovo s onim što ona tobože treba simbolizirati, a to je sretna BiH ravnopravnih naroda. Ne mogu se identificirati ni sa čim što simbolizira državni sklop koji mi najbližoj rodbini krši ljudska i politička prava, kazao je Raspudić za portaloko.hr.

Upitan o polemici s bosanskim franjevcima Raspudić je kazao kako nije polemizirao s bosanskim franjevcima.

-Polemizirao sam sa “šačicom “daidža”, izrazitom manjinom unutar franjevačke provincije Bosne Srebrne, koji su danas izravno u službi bošnjačke politike, kao što su njihovi mentori iz udruženja Dobri Pastir bili u službi titoističke, dok su im subraća ležala po zatvorima. Vodeći se logikom redodržave u kojoj narod ne mora imati političkih prava, već je važno da je njima kao posrednicima između naroda i vlasti (bila ona beg, partija ili današnji bošnjački unitarizam) dobro, odšutjeli su političko eliminiranje vlastitog naroda. Ukoliko niste pokazivali dovoljno oduševljenje što su Bošnjaci Hrvatima izabrali Komšića, „daidže” bi vam nabijali na nos Čovića, HDZ, Posavinu, Dodika i slične “argumente”. Zamjeram njihovoj subraći iz provincije, ali i hercegovačkim franjevcima zašto na takve pojave, vjerojatno iz komocije, nisu reagirali ranije, kazao je Raspudić.

portaloko.hr

OGLASI

Loading