Select Page

Jelica Galić o demografiji u ŽZH: Ne dam Hercegovinu

Jelica Galić o demografiji u ŽZH: Ne dam Hercegovinu
Knjigu pod naslovom “Demografske promjene i njihov odraz na naselja županije zapadnohercegovačke (1961. – 2011.)” sinoć je u kinodvorani općine Posušje predstavila autorica dr. sc. Jelica Galić.

Predmet istraživanja su bile četiri jedinice lokalne samouprave ŽZH: Posušje, Široki Brijeg, Ljubuški i Grude. U knjizi je autorica analizirala prostor ŽZH s demografskog stajališta. Knjiga predstavlja iznimni znanstveni i stručni doprinos po pitanju demografije u ŽZH, složili su se svi koji su govorili sinoć o ovoj knjizi. Obrađeno je ukupno 100 naselja naše županije, javlja radioposusje.ba.

Knjigu su predstavili prof. Ante Topić i mg. soc. Jozo Kolobarić, ali i autorica dr. sc. Jelica Galić.

Svoj dio izlaganja dr. sc. Jelica Galić je iskoristila kako bi se zahvalila svima koji su pomogli u stvaranju ove knjige, jer gdje god je pokucala našla je što je tražila. O tome kako je započela raditi na ovoj knjizi dr. sc. Jelica Galić je kazala da je prilikom odabira teme za doktorsku disertaciju ovu temu dobila jer je demografija in.

Ovo je jedna opširna tema jer puno je podataka trebalo sročiti. Nikako ovo nije knjiga za vitrinu, ovo je knjiga koju treba imati svako kučanstvo jer svakoga će u nekom trenutku zanimati koliko je npr. Zavelim imao stanovnika 1948. godine, a koliko ima danas. Drago mi je da će knjiga biti dobar temelj na koji se nekad netko radeći na ovoj temi može osloniti, kazala je dr. sc. Galić.

Dodala je da je istražujući često se puta uvjerila da je Hercegovina bila u sjeni.

Upravo me je to gonilo da ne odustanem od ovog projekta i onda kada je stvarno bilo teško raditi. Ne dam Hercegovinu, zaključila je autorica.

Mg. soc. Jozo Kolobarić je kazao u svom izlaganju da je knjiga prva sveobuhvatna literatura o ovoj temi u našoj županiji.

Knjiga je sistematična i analizirana u dijagramima i grafikonima što ju čini iznimno preglednom za čitanje. Knjigu kad sam prvi put pročitao, prvo što mi je palo na pamet da je ovo nešto iznimno pozitivno.

Demografija i sociologija migracija je jedna aktualna tema koja će biti takva još dugo vremena, kazao je Kolobarić. Zaključio je da autorici Galić mnogi koje dolaze baviti se ovom temom mogu biti zahvalni jer je knjiga „Demografske promjene i njihov odraz na naselja županije zapadnohercegovačke (1961. – 2011.)“ knjiga kojoj se stalno vraća.

Profesor Ante Topić je kazao da posebnu težinu i vrijednost ima ovaj rad zato što područje ŽZH prije nije bilo detaljno istaživano, pa je zato autorica morala prikupljati podatke terenskim izlaskom.

Knjiga je orginalno djelo autorice Galić i imat će veliku važnost za daljnja istraživanja s obzirom da u BiH nije izdano ni jedno djelo posljednjih trideset godina s ovom tematikom. Knjiga opisuje strukturu stanovništva, dajući naglasak na biološku strukturu i starenje stanovništva. Opisuje promjene u naseljima koje su nastale kao rezultat demografskih promjena, naročito u razdoblju za vrijeme rata koji se dogodio krajem 20. stoljeća. Težište je stavljeno na stanovništvo, kazao je prof. Topić. Dodao je da autorica u djelu uspoređuje podatke iz prijeratnog i poslijeratnog razdoblja gdje precizno navodi podatke za svaki grad i naselje u ovoj županiji, pazeći da svaki podatak prati grafikon ili tablica radi lakšeg praćenja.

Predstavljanje knjige je organizirala udruga za promicanje kulture Apollo, uz supokroviteljstvo općine Posušje.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading