Select Page

JELKA MILIČEVIĆ: U 2018. za županije i općine izdvajamo 18 milijuna KM, šest više nego u ovoj godini

JELKA MILIČEVIĆ: U 2018. za županije i općine izdvajamo 18 milijuna KM, šest više nego u ovoj godini

Ministrica financija u Vladi Federacije BiH Jelka Milićević u intervjuu za Večernji list govori o proračunu za iduću godinu koji je u domovima prošao u formi nacrta te će se pred zastupnicima uskoro naći i u formi prijedloga.

Naglasak u proračunu za iduću godinu stavljen je na mlade, i to kroz dva projekta – projekt zapošljavanja i samozapošljavanja te kreditnu liniju za kupnju prve nekretnine. Gotovo deset posto proračuna planirano je za kapitalne investicije, a povećana su i sredstva za niže razine vlasti.

Proračun za 2018. prošao je parlamentarnu formu nacrta. Koje su glavne karakteristike proračuna za iduću godinu?
– Proračun za 2018. je u ovom trenutku jedan od najvažnijih dokumenata Vlade. Iduća, 2018. godina je specifična. To je godina u kojoj smo stvorili preduvjete kako bi se promijenila struktura samog proračuna. Prvi put, nakon dugo vremena, u proračunu nisu planirana sredstva za pokrivanje deficita. Prošle godine smo za te svrhe u proračunu imali 20 milijuna maraka koje nismo iskoristili i u rebalansu proračuna za 2017. smo ta sredstva rasporedili na druge stavke. Proračun za 2018. godinu veći je od onoga za 2017. za 127,4 milijuna maraka i iznosi 2.875,051.837 maraka. U predloženom proračunu znatno veći je udjel sredstava za kapitalne investicije koje se u potpunosti ili djelomično prate iz proračuna Federacije. Riječ je o planiranom iznosu od 256,3 milijuna maraka, i to više za 198,2 milijuna maraka u odnosu na 2017. godinu. Istodobno uz povećanje kapitalnih izdataka smanjeno je zaduživanje za 149,6 milijuna maraka u odnosu na 2017. godinu…

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading