Select Page

Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Jerko Ivanković Lijanović osuđen na 12 godina zatvora

Sud BiH osudio je Jerka Ivankovića Lijanovića na ukupno 12 godina zatvora, zbog organiziranog kriminala, utaje poreza i pranja novca.
U Sudu BiH jutros je izrečena prvostupanjska presuda u predmetu protiv Jerka, Slave i Joze Ivankovića-Lijanovića i drugih osoba optuženih za organizirani kriminal, pranje novca, utaju poreza, neplaćanje poreza te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

Sud je u ovom predmetu izrekao ukupno kaznu od 52 godina zatvora.

Podsjetimo, Sud BiH potvrdio je 18. siječnja 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi “Lijanovići”, “Mi-mo”, “Farmer”, “Farmko” i “Optimum”.

Oni se terete da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa. Terete se da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 milijuna KM.

Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, su oštetili državu BiH, odnosno sve građane, stoji u optužnici.

Kako navodi Klix.ba, Tužiteljstvo BiH je tijekom procesa ispitalo 40-ak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen opsežan dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.

Lijanović je u siječnju pred Županijskim sudom u Tuzli osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina, i to za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Lijanović je u tom periodu bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Inače, on je na nedavno održanim Općim izborima bio kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda te je dobio ukupno 6.063 glasa.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading