Select Page

Jesenjski uspon na Zavelim – Kolakovac 1347 mn/v

Jesenjski uspon na Zavelim – Kolakovac 1347 mn/v

Dvije grupe planinara izvršile su „napad“ na vrh Kolakovac i to iz dva različita pravca. Prva grupa ili Grudski planinari, na uspon su se uputili istočnom stranom Zavelima, počevši od mjesnog groblja u Roškom Polju. Staza markirana, odmah nakon petstometarske ravnice ulazi u nisko raslinje,zatim u sve gušću šumu i nastavlja preko zaraslih ostataka srednjovjekovnog grada Roga, na kojem se nalazi visoki jarbol sa istaknutom hrvatskom zastavom. Po gradu Rogu, Roško polje je dobilo svoje današnje ime, a žitelji ovog kraja zovu se Rožani. Zanimljivo je spomenuti da u jednom sačuvanom dokumentu iz 1447.godine piše da su vojvode braća Semković kroz to vrijeme boravili u Rogu,a ujedno su bili i duvanjski župani i gospodari čitavog Duvna.

Thumb (2)

Rog je bio utvrđen grad još u vrijeme Bosanskog kraljevstva,dakle prije dolaska Turaka na ove prostore.U prvim stoljećima Turske okupacije Rog je bio glavna duvanjska utvrda, tada najvažnije upravno i vojno središte u duvanjskom kraju. Turski izvori navode Rog kao utvrđen grad 1447. i 1503. godine, a 1519. spominje se kao grad sa vojničkom posadom. U nastavku, staza se provlači kroz visoku bukovu šumu,nakon čega izlazi na travnato-kamenitu golet,na ovom dijelu staze imali smo „bliski“ susret sa lovcima. Nakon tri sata rekreativne šetnje stižemo na vrh Kolakovac 1347 m n/v prekrivenog ne tako gustom maglom, koja nam je ipak uskratila zadovoljstvo dobrih vidika na obližnje planine.

Thumb (1)

Desetak minuta kasnije stiže i druga grupa, koju čine Livanjski planinari pojačani sa dva planinara iz Amerike,koji su svoj uspon započeli od kamenoloma, kraćom stazom koja ide sjevernom stranom Zavelima i svoj spust su nastavili u pravcu izvora Močila. Grudska ekipa je nastavila spust sjevernom stranom u pravcu kamenoloma. Zajedničko druženje svih današnjih „osvajača Zavelima“ uz roštilj nastavljeno je na izvoru vode Močila,po legendi jednom od 77 zavelimskih vrela.

blidinje.net

OGLASI

Loading