Select Page

Vlada FBiH mijenja spornu uredbu: Dnevni pazar se neće polagati svaki dan

Vlada FBiH mijenja spornu uredbu: Dnevni pazar se neće polagati svaki dan

Iz Federalnog ministarstva financija za Faktor.ba potvrdili su da rade na izmjeni sporne Uredbe o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem u FBiH.
Ovom Uredbom privrednicima je nametnuta obveza da gotov novac, ostvaren obavljanjem registrirane djelatnosti, istog radnog dana uplaćuju na bankovni račun. Ovo je vlasnicima firmi stvorilo probleme, s obzirom na to da su svakog dana morali ići u banku, čekati u redu, popunjavati naloge za plaćanje, a sve s ciljem da ispoštuju Uredbu jer su im, u suprotnom, prijetile kazne od 5.000 do 10.000 KM.

Glasnogovornica Federalnog ministarstva financija Ivana Raguž kaže da je pitanje dana kada će Uredba biti promijenjena te da privrednici više neće morati svaki dan u banku polagati pazar.

– Taj rok će se svakako produžiti a rad na tome je prioritet – kazala nam je Raguž.

Nesmotren potez Ministarstva nastao usvajanjem Uredbe 18. rujna izazvao je negodovanje privrednika, pogotovo onih u malim i srednjim poduzećima. Kažu da im je to donijelo nove probleme u poslovanju, odnosno više papirologije i veća izdvajanja za bankarske usluge.

Osim navedene Uredbe, Ministarstvo je sredinom ove godine predložilo a Parlament FBiH usvojio i druge zakone kojima se, prema njihovom mišljenju, nastoji modernizirati postojeći sustav platnog prometa. Jedan od tih zakona je i Zakon o unutarnjem platnom prometu koji nije mijenjan od 2001. godine kada su poslovi platnog prometa preneseni sa Zavoda za platni promet na komercijalne banke i Centralnu banku BiH.

Novim zakonom je, između ostalog, izmijenjen i postupak prinudne naplate, koji će u situaciji neplaćanja obveza od dužnika osigurati blokadu svih sredstava na računima dužnika do konačnog izmirenja duga. Iako sa zakašnjenjem, potez Ministarstva financija FBiH na mijenjanju pojedinih stavki Uredbe i Zakona je dobar početak ka ostvarivanju efikasnijeg sustava platnog prometa.
Poslodavci su već i prije usvajanja izmjena Zakona o unutarnjem platnom prometu i Uredbe o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem u FBiH iznijeli niz zamjerki, a od kojih se neke sad i uvažavaju. Udruženje poslodavaca FBiH u dopisu Federalnom ministarstvu financija navelo je da je, između ostalog, potrebno predvidjeti mogućnost multilateralne kompenzacije, bez obzira što trenutno ne postoje uvjeti za njenu realizaciju.

– Potrebno je predvidjeti mogućnost kompenzacije ili cesije i za budžetska sredstva i sredstva izvanbudžetskih fondova – navodi se u priopćenju UP FBiH.

OGLASI

Loading