Select Page

Jesenska berba smilja u Posušju još nije počela

Jesenska berba smilja u Posušju još nije počela

Uzgajivače smilja diljem Hercegovine ovih dana čeka jesenska berba smilja koja je je po prinosu znatno manja nego ona prva početkom ljeta, ali po kvaliteti ulja zbog povoljnih vremenskih prilika na znatno većoj razini.

Zbog kiše koja zadnjih nekoliko dana stalno pada gužve u Braniteljskoj zadrugi Eko Hercegovina još uvijek nema. Kako je kazao za portal posušje.net Dragan Ripić, predsjednik ove zadruge i voditelj destilarije u spomenutoj zadrugi, kiša onemogućuje berbu smilja s tim da i sama lokacija naše općine je sjevernija, pa je i to razglog zašto smilje u našoj općini općenito prisjeva kasnije za berbu. „Međutim, uzgajivači smilja ne trbaju brinuti, ovo vlažno vrijeme ne znači ništa loše za smilje, ne pogoduje ni nametnicima ni bolestima. Jedino što se berba prolongira, te se čeka period povoljnih vremenskih prilika. Potrebno je nekoliko sušnih dana kako bi se moglo pristupiti branju smilja, no opet sve ovisi o mikro lokacijama na kojima su nasadi smilja,“ kazao je Ripić.

Braniteljska zadruga Eko Hercegovina i ovoga puta otkupljuje jednu manju količinu smilja, ali svatko može doći i obaviti uslugu prerade smilja. „Ono što je svakako poželjno je da se zainteresirani za naše usluge prije berbe smilja jave i uzmu termin za preradu smilja. Tako izbjegavamo eventualne gužve, ali i sušenje smilja pri čemu se gubi na količini ulja.“

Kontakt Braniteljske zadruge Eko Hercegovina je 063 957 449 i bzekohercegovina@gmail.com

OGLASI

Loading