Select Page

Još danas možete prijaviti plan poljoprivredne proizvodnje

Još danas možete prijaviti plan poljoprivredne proizvodnje

Ministarstvo gospodarstva ŽZH pozvalo je poljoprivredne proizvođače s područja Županije Zapadnohercegovačke koji žele ostvariti federalne novčane potpore kako su dužni, u skladu sa Zakonom o novčanim potporama u poljoprivredi i ruralnom razvoju i Pravilnika o načinu i uvjetima ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji prijaviti planiranu proizvodnju za 2018. godinu. Prijava se podnosi najkasnije do 15. studenog tekuće godine, a prema riječima Branka Skoke, pomoćnika u Ministarstvu gospodarstva za sektor vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva sve što je potrebno je doći u Ministarstvo gospodarstva u Posušju ili u Zavod za poljoprivredu u Ljubuškom i ispuniti obrazac za prijavu.

Plan poljoprivredne proizvodnje trebaju prijaviti svi postojeći poljoprivredni proizvođači, ali i oni novi proizvođači koji žele ostvarivati potpore u 2018. godini. Novi poljoprivredni proizvođači koji iduće godine žele ostvarivati novčane potpore, do kraja ove godine bi se u tom slučaju morali registrirati u općinskim službama za poljoprivredu do 31. prosinca ove godine. Branko Skoko, pomoćnik u Ministarstvu gospodarstva ZHŽ za sektor vodoprivrede, poljoprivrede i šumarstva je naglasio i da oni koji tek planiraju započeti poljoprivrednu proizvodnju da svakako prijave svoj plan. „Taj plan se u konačnici i ne mora ostvariti, ali je nužan za apliciranje za novčane potpore, kako za one već postojeće poljoprivredne proizvođače, tako i za nove,“ naglasio je Skoko. Skoko je istaknuo da iz nekog razloga skoro nikakve komunikacije nemaju s nadležnim Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. „To je posebno nezgodno i čudno s obzirom da je naše županijsko ministarstvo prva instanca ako gledamo po zakonu o upravnom postupku, jer mi smo ti koji rješavamo prvostupanjske predmete za Federalno ministarstvo,“ kazao je Skoko.

Iz Zavoda za poljoprivredu pak javljaju da po naputku za ostvarenje novčanih potpora u biljnoj proizvodnji mogu se prijaviti proizvođači povrća, smilja, maslina, vinove loze te ostalog voća kao i proizvođače ratarskih usjeva ječma, pšenice i silažnog kukuruza, a u animalnoj proizvodnji mogu se prijaviti pčelari, uzgajivači ovaca, koza, magaraca, krava buša, bosanskog brdskog konja, rasplodnih junica, mliječnih krava, tova junadi, sistema krava-tele, tova svinja, peradarske i ribarske proizvodnje.

posusje.net

OGLASI

Loading